A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az osztrák hatóságok november 22-től teljes körű kijárási korlátozást vezettek be az országban. Ez a helyzet legkésőbb december 12-ig állhat fenn. Az oltatlanok számára viszont december 13-után is érvényben maradnak a korlátozások, a PCR teszt már nem lesz elég.

A fertőzési helyzetre tekintettel az Osztrák Szövetségi kormány 2021. november 22-től ideiglenesen, az ország egész területére napi 24 órás általános kijárási korlátozást vezetett be. Az általános kijárási korlátozás alatt zárva tartanak a szálláshelyek, éttermek, valamint kulturális és szabadidős létesítmények.

 

Az országba való belépés szabályai nem változnak!

A teljes zárás ideje alatt minden Ausztriában tartózkodó személy a lakhelyét csak a következők miatt hagyhatja el:

A hatóságok ígérete szerint a 10. napon, december 1-én értékelik az aktuális helyzetet és döntenek arról, hogy kihasználják-e a teljes zárás végső időpontjának  december 12-dikét. A teljes zárás viszont 2021. december 13-án mindenképpen véget ér, de csak a védettek számára!

Beutazási szabályok

Karanténkötelezettség: A kiindulási országtól függően van  (Magyarországról jelenleg nincs).  Ideje 10 nap, amely az 5. naptól egy negatív teszttel megszakítható.

Regisztráció: nem szükséges, ha van orvosi igazolás:

Az igazolást megfelelő tartalommal kell kitölteni angol, vagy német nyelven. bit.ly/HáziOrvosiIgazolás

Tesztkötelezettség: Ha a fentiek egyike sincs, akkor beutazónak előzetesen regisztrálni kell (bit.ly/OsztrákRegisztráció.) és a tesztet 24 órán belül meg kell csináltatni, mert a hatóságok ellenőrzik. bit.ly/TesztLehetőségek

Mentességek:

Az összes fenti beutazási korlátozások alól mentes többek között a

A részleges nyitástól (legkésőbb december 13-tól) érvényes új szabályok

Csak a védettek mehetnek szállás- és vendéglátóhelyekre, szabadidős és sportlétesítményekbe, kulturális intézményekbe, adventi piacokra  és csak ők vehetik igénybe az ún. testközeli szolgáltatásokat (pl. fodrász.). Számos területen, pl. az üzletekben és múzeumokban nekik is kötelező az FFP2 maszk. Az oltatlanok számára december 13. után is érvényben maradnak a kijárási korlátozások.

Védettnek csak az oltottak és a betegségből felépültek minősülnek. Semmiféle teszt nem elég, sem a PCR, sem az antigén. A védettséget csak 12 éves kor felett kell igazolni. (De Bécsben, ettől eltérően 6 éves kor felett már teszt kell.)

Az osztrák hatóságok 2021. december 6-tól a korábbi 12 hónap helyett 9 hónapra csökkentik a „teljes oltások” védettségi időtartamát. (Ausztriában a 2. oltás beadásának napjától számít valaki teljesen oltottnak.) Figyelem, akit csak Johnson&Johnsonnal egyszer oltottak, azt csak 2022. január 3-ig ismerik el védettnek. Ez érvényes  a Szputnyik utáni 3. oltásra is. Ezt követően kell még egy emlékeztető oltás. Átmeneti szabályozásként, december 6-ig elfogadják védettnek azt, akinek csak egy elismert oltása van és mellé bemutat 48 óránál korábbi negatív PCR tesztet.

Az osztrák szövetségi államokban ettől eltérő covid-intézkedések is lehetnek, amelyekről itt lehet olvasni: bit.ly/OsztrákRegionálisIntézkedések

Őri András