A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Megnyugvással vettük tudomásul, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró műszaki vizsgát nem kell meghosszabbítani. Nemrég azonban kiderült: vállalkozóként sajnos nem lélegezhetünk fel. A cégek tulajdonában lévő gépkocsikra az engedmény nem érvényes, a lejáró forgalmit meg kell hosszabbítani, ha közlekedni akarunk.

A járványveszély alatt hozott első intézkedések egyike volt a 41-es kormányrendelet, ami többek közt meghosszabbította valamennyi személyi okmány érvényességét a veszélyhelyzetet követő 15. napig. Ennek a rendeletnek a hatálya március végén lejárt. Pár nap átmeneti idő után, április elején jelent meg helyette a 81-es számú kormányrendelet, melynek egyik pontja ugyanezt mondja ki: „A veszélyhelyzet alatt a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek“ (81/2020 kormányrendelet 6.§).

Csakhogy figyelnünk kell a megfogalmazásra: a rendelet a magyar állampolgárok hivatalos okmányait említi, s nem szól a jogi személyek, azaz a gazdasági társaságok okmányairól, például a cégek gépkocsijainak forgalmi engedélyéről.

A céges okmányokra nem vonatkozik a mentesség?

A választ hivatalos közleményekben nem találjuk meg, egyetlen tájékoztató sem érintette ezt a témát és a jogszabályokban sincs utalás erre a helyzetre. Ám az Autótechnika című online lap cikke szerint a Magyar Műszaki Vizsgaállomások és Vizsgabiztosok Szakmai Testülete feltette ezt a kérdést az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak. Az ITM nevében dr. Veres Ildikó osztályvezető megerősítette, hogy a rendelet csak a magánszemélyek nevén lévő járművekre terjed ki, a  jogi személyek tulajdonában lévőkre nem. Nem változtak a közúti közlekedésben való részvétel szabályai, azok ellenőrzése és a szabálytalanságok büntetése sem – tájékoztat az osztályvezető. Azaz ugyanúgy meg fogja büntetni a rendőr a lejárt forgalmival közlekedő teherautó tulajdonosát, mint korábban. Tehát céges autó továbbra sem közlekedhet lejárt műszakival, annak ellenére sem, hogy a kormányzati tájékoztatás mindenhol ezt állítja. Magánszemélyekre valóban igaz ez a tájékoztatás, cégekre azonban nem, nem hosszabbodik meg a céges iratok érvényességi ideje a veszélyhelyzet miatt.

Kevesebb a vizsgahely

Nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a vállalkozások, amelyeknek éppen ezekben a hetekben kellene a forgalmi engedélyt hosszabbítaniuk.

A válság az autószervizeket sem kíméli, sok javítóműhely ideiglenesen bezárt. Ennek oka nem annyira a vírustól való félelem volt, hanem a hirtelen lecsökkenő munkamennyiség. Az otthonaikba zárt emberek nem viszik szervizbe az autókat. A magánszemélyek számára lehetővé tett vizsgahalasztás pedig azzal a következménnyel jár, hogy a vizsgaközpontoknak nincs mit csinálniuk. Sok helyen munka nélkül nem tudják foglalkoztatni meglévő dolgozóikat, így az ideiglenes bezárás mellett döntöttek. Az a vállalkozás tehát, amelynek most kell vizsgahelyet keresnie, sokkal kevesebb lehetőség közül válogathat.

Százezrek akarnak majd egyszerre vizsgáztatni

Sajnos, az érvényességi idő meghosszabbítása nem várt következményekkel jár majd akkor, amikor véget ér a veszélyhelyzet. Magyarországon havonta átlag 200 ezer műszaki vizsgát végeznek az ország 1300 műhe­lyében. Ehhez jön még havonta 50-60 ezer eredetiségvizsgálat. Ha a veszélyhelyzet 6 hónapig tart, akkor nagyjából egymillió autó jelenik majd meg egyszerre a vizsgaállomásokon. Az érintettek csak a szükségesnél hetekkel, hónapokkal később jutnak időponthoz, miközben a veszélyhelyzet után 15 napon belül kellene érvényesíteni a lejárt okmányokat.

Nagy Csaba