A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Egy ideig még nem kell tartani a lejáró okiratoktól: egységesen 10 hónappal hosszabbodik a lejárt jogosítványok és a fuvarozói, személyszállítói okmányok érvényességi ideje az Európai Unió egész területén. A személyi igazolvány és más iratok a lejárattól számítva még 10 hónapig maradnak érvényesek.

Még tavasszal fogadta el az EU az Omnibus II. nevű rendeletét, ami a különböző iratok érvényességi idejével foglalkozik. Nemcsak Magyarországon jelentett ugyanis problémát, hogy a veszélyhelyzet alatt lejáró iratokat sem a vállalkozók, sem az állampolgárok nem tudták meghosszabbítani, nem működtek az ügyintézések. 

Az EU szerencsére azt a döntést hozta, hogy legalább a fuvarozáshoz, személyszállításhoz kapcsolódó iratok érvényességét közösen szabályozzák. Az országonkénti eltérő szabályozás a nemzetközi áru- és személyforgalomban dolgozók számára követhetetlen lett volna.

Jogosítvány és személyszállítási okmányok: eredeti lejárat +10 hónap 

A tavasszal született előírások szerint azoknak az iratoknak az érvényessége változott meg, melyek eredetileg 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között jártak le. Az érvényesség 10 hónappal hosszabbodott minden esetben. Vigyázzunk, a 10 hónapot nem június 30-tól, hanem az irat eredeti lejárati határidejétől kell számítani, így egy 2020. szeptember 5-én lejárt jogosítványt is csak 2021. július 5-ig lehetett használni. 

A 10 hónapos haladék a személy- és teherszállításban használt iratokra vonatkozik, úgy mint:

– jogosítvány

– GKI kártya

– járművezetői (tachográf) kártya

– közösségi fuvarozói és személyszállítási engedélyek.

Az új sofőrkártyát meg kell kérni

Akinek a jelzett időpontban járt le a járművezetői kártyája, annak kérelmeznie kellett az új kártya kiállítását. Erre a hatóságoknak 60 napjuk volt. A haladék ebben az esetben azt jelentette, hogy az új kártya elkészüléséig a sérült kártyákra vonatkozó szabályt kellett alkalmazni (az út megkezdése előtt és végén a sofőr kinyomatot készít, melyen kézzel vezeti a szükséges időtartamokat). A járművezető addig vezethet kártya nélkül, míg meg nem kapja az újat. 

Az uniós rendelet a nemzetközi személy- és áruszállításban használatos iratok érvényességének a hosszabbítására terjed ki (a felsoroltakon kívül a vízi, légi és vasúti iratok érvényességét is hosszabbították, a részleteket a 267/2021/EU rendeletben olvashatjuk). A magánszemélyek egyéb iratait ez nem érinti, azokkal kapcsolatban a nemzeti szabályozások a döntők. 

Személyi igazolvány, műszaki és más magyar iratok: veszélyhelyzet vége +120 nap

Magyarország az iratok érvényességét már a járvány kitörésétől kezdődően a veszélyhelyzet végéhez kötötte. Mivel a veszélyhelyzetet is meghosszabbította a kormány, így továbbra is érvényesek a lejárt érvényességű személyi iratok is. A határidő mindeddig az volt, hogy a lejárt határidejű okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig maradnak érvényesek. Ez a szabály most megváltozott. Készült egy átfogó törvény, mely a veszélyhelyzet utáni átmeneti szabályokat tartalmazza, sok esetben teljesen más határidőkkel, mint amit eddig kidolgoztak. 

A korábbi 60 nappal szemben az új szabály szerint a jelölt időszakokban lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 120 napig érvényesek.. (A veszélyhelyzetet egyelőre szeptemberig hosszabbította meg a kormány, de elvileg ez előtt is megszüntethetik.) Ide tartozik a személyi igazolvány és minden más személyes irat is, beleértve a járművek műszaki érvényességi idejét is. Egyetlen kivétel a már említett jogosítvány és a fuvarozáshoz, személyszállításhoz kapcsolódó egyéb iratok, melyekre az uniós rendelet 10 hónapos hosszabbítása az irányadó. A lejáró diákigazolványok 2021. október 31-ig maradnak érvényesek. 

Figyeljünk arra, hogy két idősávot kell szem előtt tartanunk. Egyszer a 2020. március 11. és július 3. közötti időszakot, majd a november 4. és a veszélyhelyzet megszűnése közötti időszakot kell figyelembe vennünk. Azaz a 2020. július 4. és november 3. között lejárt okmányokra semmilyen könnyítés nem vonatkozik!

2021. évi XCIX tv. 93.§

Nagy Csaba