A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Lejárt a kötelező – nem kéne szólniuk?

Pár évvel ezelőttig postán küldték meg a biztosítók a következő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási ajánlatot. Ma már nem így van. Az éves biztosítási ajánlatokat legtöbbször e-mailben kapjuk, de olyan biztosító is van, ahol már csak az online ügyintézési felületükre töltik fel. Értesítés híján így könnyen elmarad a díj befizetése, ezzel az új kötelező megkötése. Ez pedig sokba kerülhet.

Olvasónk évek óta rendszeresen fizeti a kötelező biztosítás díját. Éves díjat fizet, pont azért, hogy ne felejtse el. Egy rendőri igazoltatáskor azonban kiderült, hogy lejárt a kötelezője. A telephelyre visszatérve előkereste a papírokat, és kiderült, hogy 4 hónapja közlekedik biztosítás nélkül. A biztosító pedig sem egy levelet, sem egy e-mailt nem küldött arról, hogy lejárt a biztosítása. Jól van ez így? Mi a teendő?

Teendők biztosítási évfordulókor

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) lehet: év végi évfordulós vagy évközi évfordulós. Az év végén forduló kgfb december 31-én jár le. Az évközi fordulós kgfb évfordulója akkor van, amikor megkötöttük a biztosítást. Például ha 2020. október 29-én kötöttük meg a kötelezőt, akkor az 2021. október 29-ig nyújt fedezetet.

Akár év végi, akár évközi évfordulós a kötelezőnk, az évváltáskori szabályok ugyanazok. A biztosítóknak a biztosítás lejárta előtti 60 napban kell meghirdetniük az új biztosítási tarifákat. Azaz a biztosítónak írásban kell értesítenie a gépjármű üzembentartóját a következő évben esedékes biztosítási díjáról. Ha nem szeretnénk biztosítót váltani, nincs is más dolgunk, mint befizetni az esedékes biztosítási díjat.

Aki a következő évi kgfb-t nem a jelenlegi, hanem másik biztosítónál szeretné megkötni, annak legkésőbb 30 nappal a biztosítás lejárta előtt írásban kell felmondania a biztosítási szerződést. Ha kicsúszunk ebből a határidőből, vagy nem megfelelően mondjuk fel a biztosítást, akkor marad a régi biztosítónál a kötelezőnk. Az esetlegesen már megkötött új kgfb érvénytelen lesz.

A kötelező biztosítás a megkötés pillanatától érvényes. A díj befizetésére 30 napunk van, de a szerződés megkötésétől számított 60. napig még türelmes a biztosító. Ha nem fizetjük be a kgfb díját, a biztosítási szerződés a 60. napon megszűnik. A megszűnt szerződésről a biztosító 15 napon belül küld értesítést az üzembentartónak.

Már nem postán küldenek levelet 

Régen a biztosítók postán küldték ki a következő évi kgfb tarifákat. Ma már e-mailben, de egyre több biztosítónál előfordul, hogy a saját ügyfélportálján teszi közzé a következő évi biztosítási díjat. (A ügyfélportálba általában regisztrálni kell, hogy a biztosítási ügyeinket intézni tudjuk, vagy hogy a biztosító nekünk küldött leveleit elolvassuk.)

Az ügyfélportál nem rossz dolog, de sajnos van olyan, hogy a következő évi kötelező díját e-mailen már nem is küldi ki a biztosító. E-mail sokszor csak arról jön minden konkrétum nélkül, hogy üzenetünk érkezett a biztosító ügyfélportálján. A biztosítási ajánlatot már nem csatolják hozzá. Ha a biztosító csak az online felületén teszi közzé a következő évi kgfb-t, az könnyen feledésbe merül. Tehát érdemes észben tartani a biztosító ügyfélportáljához a felhasználói hozzáféréseket és időnként ránézni a felületre.  

A Generali, Genertel, Aegon, Allianz, a K&H, Waberer és Union biztosító már rendelkezik saját ügyfélportállal. Közülük egyelőre csak az Union biztosító az, aki már biztosan nem küld e-mailt az ajánlatairól. Azonban a közeli jövőben valószínűleg egyre több biztosító áll be majd ebbe a sorba. A biztosítók az átállást érthető okokkal magyarázzák: klímavédelem, kevesebb papír és gyorsabb ügyintézés. Sok esetben még biztosítási kedvezmény is jár, ha online intézzük a biztosítási ügyeinket. (Csak remélni tudjuk, hogy valóban ez áll a háttérben, s nem az, hogy az elmaradt befizetés valójában jó üzlet a biztosítóknak. Hiszen ha elmarad a díj, az ügyfelük nem kötheti át a biztosítását máshova. A biztosító pedig megkapja az elmaradt díjat, plusz jóval magasabb áron adja az új kgfb-t.)

—————————————————————————————————————————————————————-

Tipp: Sokszor nemcsak a biztosító a ludas az elmaradt díjbefizetésért. Akkor is elkallódik a biztosító levele, ha rossz vagy olyan e-mail címet adunk meg, amit nem használunk. A kötelező biztosítás megkötésekor figyeljünk arra, hogy napi használatban lévő e-mail címet adjunk meg! Ha nincs ilyen, akkor a könyvelőt vagy egy biztosítási alkuszt bízzunk meg a biztosítási évforduló figyelésével!

—————————————————————————————————————————————————————-

Ha elfeledkezünk befizetni a kötelezőt

A KRESZ szerint a forgalomban csak olyan jármű használható, aminek van kötelező biztosítása. Ha rendőri igazoltatáskor kiderül, hogy nincs kötelezőnk, akkor a szabálysértésért helyszíni bírságot kaphatunk. A rendőrök ezen felül értesítik a Kormányhivatal gépjármű ügyintézési osztályát is (ők a Kormányablakhoz tartoznak). Ha nem igyekszünk kötni egy új kötelezőt, akkor a Kormányhivataltól egy felszólítást kapunk, hogy nem szabad a járművel kötelező biztosítás nélkül közlekedni.

A másik büntetés, ha kötelező nélkül furikázunk, a fedezetlenségi díj. A fedezetlenségi díjat a biztosítatlan időszak után kell fizetni. Ezt a biztosítás lejárta és az új biztosítás megkötése közötti időszakra számolja fel a biztosító. A fedezetlenségi díjat az esedékes éves biztosítási díjjal együtt, egy összegben, 30 napon belül vagyunk kötelesek megfizetni.

Fontos tudni, hogy az “új” kötelezőt csak annál a biztosítónál tudjuk megkötni, ahol az előző évi kgfb lejárt. Ilyenkor nincs lehetőség biztosítót váltani.

Mennyi a fedezetlenségi díj?

A fedezetlenségi díjat napokra számolják. A díjat évente a Magyar Nemzeti Bank határozza meg járműtípusonként (lásd a táblázatban). A megadott díjakból számolja ki a biztosító a fedezetlenségi díjat. Például ha 4 hónapig, azaz 120 napig nincs egy 49 férőhelyes busznak biztosítása, az 301 ezer forint fedezetlenségi díjat jelent az éves biztosítási díj mellé.

A fedezetlenségi díj összege

Tehergépkocsi
0-3.500 kg 870 Ft/nap
3.501-12.000 kg 1.710 Ft/nap
12.001- kg 4.260 Ft/nap
Vontató 4.320 Ft/nap
Pótkocsik, félpótkocsik
1-750 kg össztömeg 190 Ft/nap
751 – 10.000 kg össztömeg 210 Ft/nap
10001.- kg össztömeg 1.370 Ft/nap
Lassú jármű 200 Ft/nap
Munkagép 200 Ft/nap

—————————————————————————————————————————————————————-

Tipp: Ha nagyon sok a fedezetlenségi díj, akkor azt a kiskaput szokták használni az autósok, hogy az okmányirodában üzembentartót váltanak. Az új forgalmi ára 6.000 Ft. Ehhez jön még a vagyonszerzési illeték. Ha az üzembentartói jogot ajándékba kapja valaki, akkor a vagyonszerzési illeték 50%-át kell megfizetnie. Az üzembentartói jog vásárlása esetén viszont a vagyonszerzési díj 25 %-át kell csak kifizetni. Ezután az új üzembentartó “rendesen” megköti az éves kgfb-t. A fedezetlenségi díjat pedig nem kell kifizetnie sem a régi, sem az új üzembentartónak. Sokszor ez a megoldás még így is olcsóbb, mint a fedezetlenségi díj.

De ez a megoldás céges járműveknél az adózási szabályok miatt nem igazán működik. Más kiskapu sajnos nincs, marad az elmaradt díj befizetése.

—————————————————————————————————————————————————————-

Forrás: 2009. évi LXII. Kgfb. tv.

Király Viktória

 

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu