A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Lengyelország enyhített a vezetési idő szabályokon

A lengyelek 2022. március 4. és április 2. között ideiglenes jelleggel enyhítettek a vezetési és pihenőidő szabályokon. A könnyítések a Lengyelország területén áru- és személyszállítást teljesítőket érintik. 

A lengyel Infrastrukturális Minisztérium tájékoztatása alapján az orosz-ukrán háború okozta válsághelyzet indokolta a döntést. Az ideiglenes rendelkezések hozzájárulnak a személy- és áruszállítás zavartalan működéséhez.

A könnyítések értelmében:

  • a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát (a standard 9 óra helyett);
  • a heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát (az 56 órás maximum helyett);
  • két egymást követő héten a teljes vezetési idő nem lehet több 96 óránál (90 óra helyett);
  • 5,5 órás vezetési idő után a járművezetőnek legalább 45 perc folyamatos szünetet kell tartania (a korábbi 4,5 órás szabály módosításaként);
  • akár a napi, akár a csökkentett heti pihenőidő is tartható a járműben, ha van e célra kialakított fekhely, és a jármű álló helyzetben van. 

A vészhelyzeti rendelkezéseknek megfelelően ezeket a tényeket rá kell vezetni kézzel az analóg tachográf adatrögzítő lapjára, vagy a digitális tachográfból nyomtatott adatlapok hátuljára, hogy egyértelműen azonosítható legyen, hogy mi az eltérés oka.

A mentesség a belföldi és a nemzetközi szállításra is vonatkozik.

A lengyel minisztériumi tájékoztató itt érhető el. 

Kovács Nikoletta

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu