A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A magyar EKAER-rendszerhez hasonló kötelező regisztrációt vezetett be a nemzetközi áruszállításban Lengyelország is. A legnagyobb különbség az, hogy a lengyeleknél a tranzitot is be kell jelenteni. Ha nincs lengyelországi felrakó vagy lerakó, akkor a szállítmányozónak kell azonosítószámot kérnie a Lengyelországon áthaladó szállítmányokra. A rendszert már áprilisban bevezették, s május elsejétől bírságolni is fogják azt, aki elmulasztja a szállított áru bejelentését.  

A magyar EKAER-rendszerhez hasonló kötelező regisztrációt vezetett be a nemzetközi áruszállításban Lengyelország is.A SENT néven bevezetett lengyel rendszer nem teljesen a magyar EKAER megfelelője. A két rendszer abban is különbözik, hogy a lengyeleknél a bejelentési kötelezettség nem vonatkozik bármilyen rakományra, csak a meghatározott termékek szállítását kell bejelenteni. Ezek főleg olyan anyagok, melyeket itthon jövedéki termékeknek nevezünk: olajak, benzinek, oldószerek, dohány, alkoholok. Olyan termékeket tettek bele ebbe a körbe, melyeknél gyakori az adócsalás.

Kinek kell bejelentést tennie?

A bejelentéssel kapcsolatos ügyintézés a magyar vállalkozókat három területen érintheti:

A Lengyelország területén megkezdődő áruszállítás esetén a bejelentést a lengyel feladó félnek kell megtennie. A feladó megteszi a bejelentést, igényel egy referenciaszámot, amit el kell küldenie a szállítmányozónak. A feladó továbbá köteles ezt a számot elküldeni az áru átvevőjének is (bár ennek csak lengyel belföldi értékesítés esetén van jelentősége).

A referenciaszám igényléséhez meg kell adni a következő adatokat:

Amikor a szállítmányozás megkezdődik, akkor a szállítmányozó vállalkozónak kell kiegészítenie az adatokat a következőkkel:

Belföldi szállítás esetén a szállítás tényleges befejezési időpontját is regisztrálnia kell a lerakónak, de uniós és EU-n kívüli szállítások esetén erre nincs szükség.

A Lengyelországba befelé szállított áruk esetén a bejelentést a lengyel átvevőnek kell megtennie, mint a magyar rendszerben. A lengyeleknél viszont a magyarral szemben be kell jelenteni az EU-n kívüli területről érkező szállítmányokat is.  

A bejelentés alap adatait a lengyel fogadó félnek kell megtennie. Ő igényel referenciaszámot, melyet el kell küldenie a szállítmányozónak.

A szállítmányozónak az áru Lengyelországba belépése előtt ki kell egészítenie a feltöltött adatokat a szállítmányozóra vonatkozó (fent felsorolt) adatokkal. A szállítmányozás kezdéseként itt azt az időpontot és helyet kell megjelölni, amikor és ahol az áru Lengyelország területére belép.

Tranzitszállítások – minden bejelentést a szállítmányozó tesz meg

A magyar rendszertől eltérően Lengyelországban azokat a szállításokat is be kell jelenteni, melyek nem érintenek lengyel felrakót vagy lerakót, csak áthaladnak az ország területén. Mivel ilyenkor nincs lengyel küldő vagy fogadó fél, ezért a részletes bejelentést a szállítmányozónak kell megtennie és neki kell referenciaszámot igényelnie.

A következő adatokat kell feltölteni a referenciaszám igényléséhez:

Változás esetén az adatokat frissíteni kell. Nem minden adat frissíthető, a rakományra vonatkozó adatokat nem lehet megváltoztatni.

Minden szállítási irányra vonatkozik, hogy a szállítmányozó köteles megtagadni az áru átvételét, ha nem kapja meg a referenciaszámot, vagy az úgynevezett bejelentést helyettesítő dokumentumot (ezt akkor töltik ki, ha nem működik az online rendszer).

A gépkocsivezetők kötelessége

A lengyel tájékoztatás külön kitér a gépkocsivezetők felelősségére. A szállítmányozó vállalkozás köteles átadni a referenciaszámot a jármű vezetőjének. A sofőr nem indulhat el, illetve nem léphet be az országba, ha ez nincs a kezében.

Büntetések

A bejelentésekre vonatkozó szabályok Lengyelországban április 17-én hatályba léptek, a szabálytalankodókat pedig május 1-től büntetik is a hatóságok. A bírság nem elhanyagolható: ha nincs bejelentés, akkor a büntetés a szállított áru értékének 46 százaléka, de legkevesebb 20 ezer zloty (körülbelül 1,4 millió forint. Egy zloty 71-74 forint között mozog).

A bírságok nem csak a bejelentésre kötelezett feladót vagy címzettet, hanem a szállítmányozót is érintik, több esetben is:

Ha a szállítmányozó nem tesz bejelentést, vagy az áru fajtája, mennyisége eltér a bejelentésben szereplőtől, akkor 20 ezer zloty a rá eső bírság. Ha pedig a szállító nem egészíti ki a rá vonatkozó adatokat, akkor 5 ezer zlotyt kell fizetnie. Ha pedig valaki nem aktualizálja a korábban bejelentett adatokat (például másik vontatóra kapcsolják a pótkocsit, így változik a rendszám), akkor 10 ezer zlotyt kell fizetni.

A gépkocsivezetőt is megbírságolják, ha referenciaszám nélkül szállítja az árut. Ha kiderül, hogy a referenciaszám nélkül kezdte el a szállítást, akkor 5000-7500 zloty büntetést kaphat (350-550 ezer forint).

Talán a legsúlyosabb jogsértésnek az számít, ha a rakomány nem felel meg a bejelentett adatoknak: nem stimmel a mennyisége, vagy nem az van a kocsin, amit bejelentettek. Ilyenkor a hatóság mérlegelhet a lehetőségek között, s egészen kemény intézkedéseket is hozhat. Enyhébb a büntetés, ha csak nem jók az adatok – ilyenkor vámzárat tesznek az autóra, s figyelemmel kísérik közlekedését. Ha egyáltalán nincs bejelentés, akkor le is foglalhatják a teljes rakományt és a járművet is.

Az ellenőrzést mindazok a szervezetek végezhetik, melyek az útdíjfizetést is vizsgálhatják:  a rendőrség, a közlekedési felügyelet és a vám- és határőrség egységei.

Maga a bejelentés tehát a tranzitot kivéve nem a szállítmányozó vagy a fuvarozó dolga, de komoly anyagi felelősségük van a megadott adatok helyességéért!

Milyen rakományokat kell bejelenteni?

Ha a szállított áru tömege meghaladja az 500 kg-ot, vagy térfogata az 500 litert, akkor be kell jelenteni az alábbi két táblázatban szereplő termékek szállítását:

Kódszámok a lengyel TEÁOR szerint (PKWiU)
a 19.20.21-től a 19.20.28-ig üzemanyagok benzintől  a fűtőolajig;
19.20.29 kenőanyagok kivéve: a 11 kg-nál kisebb kiszerelésben
20.14.74 tiszta etilalkoholok,  jövedéki zárjegy nélkül kivéve: az 5 liternél kisebb kiszerelésben
20.14.75 bio etanol kivéve: az 5 liternél kisebb kiszerelésben
20.59.41-től 20.59.42-ig kencéktől az adalékokig kivéve: a 16 liternél kisebb kiszerelésben
20.59.43 fékfolyadék etilalkohol tartalommal kivéve: a 16 liternél kisebb kiszerelésben
20.59.57, 20.59.58 öntőforma hézagkitöltő anyagok
38.12.25 fáradt olaj

CN pozíciók szerint az alábbi termékkörök (CN = Kombinált Nómenklatúra, az EU statisztikai osztályozási rendszere)

2207 80% feletti alkoholtartalmú etilalkohol, jövedéki zárjegy nélkül kivéve: az 5 liternél kisebb kiszerelésben
2707 olajok és egyéb desztillációs termékek
2710 kőolajból és bitumikus ásványokból származó olajok kivéve: a 11 liternél kisebb kiszerelésben
2905 alifatikus alkoholok és ezek származékai kivéve: a 11 liternél kisebb kiszerelésben
2917 polikarboxil savak
3403 kenőanyagok kivéve: a 16 liternél kisebb kiszerelésben
3811 zajcsökkentő, viszkozitás növelő szerek kivéve: a 16 liternél kisebb kiszerelésben
3814 oldó szerek, hígítók etilalkohol tartalommal
3820 fagyálló folyadékok, etilalkohol tartalommal kivéve: a 16 liternél kisebb kiszerelésben
3824 öntőformák kész hézagkitöltői
3826 biodízel és keverékei

Továbbá

További, részletes információk: