A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Amikor sofőrünk rendszeresen szállít ugyanoda, azt mondjuk rá, ingázik a két hely, nem ritkán a két ország között. Valódi ingázásnak azonban csak az tekinthető, ha valaki egy másik ország területére megy át dolgozni egy ottani cégnek. A nemzetközi szállítást bonyolító sofőr nem számít ingázóak, így akkor sem kérnek tőle Covid-tesztet és regisztrációt, ha naponta több kanyarra is kimegy.

A járványhelyzet miatt gyakran változnak a szabályok, különösen a határátlépésé. A vírusmutációk megjelenése miatt sok helyen már negatív tesztet kell bemutatni, sőt van, ahol előzetes regisztrációra is szükség van. Ilyen ország többek között Ausztria.

Karantén-kötelezettség – „turistáknak”

Az osztrák hatóságok 2021. február 10-től szigorításokat vezettek be az ország területére lépő külföldi, köztük a magyar állampolgárok számára. A magyar állampolgárok csak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén teszt bemutatásával utazhatnak be Ausztriába. Ezt a kötelező 10 napos karantén követi, ami legkorábban csak az 5-dik nap után elvégzett negatív teszttel hagyható el. Megmaradt a január 15-én bevezetett előzetes regisztrációs kötelezettség is, amit ezen az oldalon tehetünk meg: bit.ly/OsztrákRegisztráció.

Ingázók – regisztráció, 7 naponta tesztelés

Amikor egy sofőr mondjuk Sopronból hetente átmegy Kismartonba dolgozni egy ottani fuvarozó céghez, akkor ő ingázónak számít, mert osztrák céghez megy dolgozni.

Hivatalosan ingázónak azokat tekintjük, akik legalább havonta egyszer belépnek az országba, szakmai, magán, vagy képzési célokból. Február 10-től számukra is bevezették a kötelező tesztelést, valamint az utazás előtti regisztrációs kötelezettséget (bit.ly/Ingázóregisztráció). Az ingázóknak 7 napnál nem régebbi negatív PCR vagy antigén teszttel kell rendelkezniük. Akinek nincs teszteredménye, nem kell ugyan karanténba vonulnia, de 24 órán belül, saját költségén pótolnia kell. Aki munka miatt ingázik Ausztriába, az jogosult az osztrák állampolgárok számára elérhető, ingyenes teszt igénybevételére is. A tesztelési pontok listája itt található: bit.ly/TesztLehetőségek.

Az Ausztriába ingázóknak a regisztrációt, és így a negatív teszt beszerzését is 7 naponta meg kell ismételni. Ha az ingázó 7 napnál gyakrabban lépne be Ausztria területére, akkor minden egyes belépés előtt új regisztráció szükséges.

A közúti szállítás nem ingázás

Más a helyzet, ha a soproni sofőr egy magyar cégnél van alkalmazásban, de naponta átjár szállítani az ausztriai Kismartonba. Hétköznapi szóhasználattal ugyan ő is „ingázik” a két ország között, de jogi értelemben nem számít ingázónak. Már csak azért sem, mert nem egy másik országban dolgozik, csupán a szállítási munkája következtében kerül át a határ túloldalára.

A sofőrök a legtöbb országban  felmentést kapnak a határátkelési megszorítások alól. A járművezetők idejük döntő részét amúgy is a vezető fülkében töltik, így a vírus terjesztésében igencsak kis kockázatúaknak tekinthetőek. (Kivételt képez ez alól Németország, ahol a sofőröknek is kell regisztráció és negatív teszt is. Igaz, kapnak is érte hideget-meleget nemcsak a fuvaros társadalomtól, hanem Brüsszeltől is.)

Még akkor sem kell ingázóknak tekinteni a magyar vállalkozás alkalmazásában álló soproni sofőrt, ha visszafelé kihasználja a kabotázs adta lehetőségeket, és 7 napon belül lezavar 3 helyi fuvart.

A lényeg: a Brenner-hágó kivételével nem kell negatív tesztet bemutatni az Ausztriába szállító vagy tranzitáló sofőröknek. (Ez is csak a németek intézkedése miatt vált szükségessé.)

Őri András