A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

300 négyzetméter alatti új építésű lakóház esetében kiviteli terv kell már a bejelentéshez is!

Nagy felzúdulás volt az építészek körében abból januárban, hogy a 300 m2 alatti épületekhez már elég beadni egy erősen hiányos bejelentési dokumentációt az engedélyes dokumentáció helyett. Most változott a törvény: holnaptól a bejelentéshez KIVITELEZÉSI dokumentációt kell mellékelni. (Étv. 33 / A paragrafus (1) c. pont). Habár a törvény arra hivatkozik, hogy a kivitelezési terv pontos tartalmát a kormányrendeletben meghatározzák, ez a változtatás még nem történt meg.

Május 13-tól tehát nem elég a bejelentési tervdokumentációt elkészíteni, már a bejelentéskor el kell készíteni a kivitelezési terveket! Szerződjünk tehát kivitelezési terv készítésére!

A HÉSZ (helyi építési szabályzat) nagy részét megint figyelembe kell venni!

Amiatt is nagy volt a jogos felháborodás, hogy a HÉSZ (helyi építési szabályzat) nagy részét figyelmen kívül lehetett hagyni eddig. Mostantól megint nem így van. Hogy pontosan mely szabályokat kell megint figyelni, azt az itt olvasható dokumentum 1 paragrafusából láthatjuk.

Eltérés a tervtől – hogyan?

Amikor még engedélyeztetni kellett ezeket a lakóingatlanokat is, akkor világos volt a helyzet: ha bizonyos nagyságot elért az eltérés, akkor ezt engedélyeztetni kellett. De hogyan lehet eltérni a tudomásul vett tervtől? Tegyük fel, a megbízó rájön, hogy mégsem építi fel a házat. Vagy felépíti ugyan, de kisebbre vagy másfajta födémszerkezettel. Ezt írja a törvénymódosítás: “A kivitelezési dokumentációtól kormányrendeletben meghatározott eltérést be kell jelenteni”. Mik ezek a kormányrendeletben meghatározott eltérések? Ezt sem tudjuk még pontosan, de ha mindent bejelentünk, amit régebben az engedélyes tervnél újra kellett engedélyeztetni, akkor nem lőhetünk mellé.

Tervezői művezetés

Ez a pont is nagy felzúdulást okozott az építészek között. Mit kell majd tenni művezetéskor? Hogyan tud az építész beavatkozni, ha nem megfelelően épül a ház? Mi lesz az ő felelőssége? Na, mindezeket még mindig nem tudjuk pontosan, mert az ezt szabályozó jogszabályt még nem fogalmazták meg az illetékesek. Azt tudjuk csak, hogy “az építtető köteles építész tervezőt tervezői művezetésre megbízni”. Milyen gyakorisággal? Elvileg legalább hatszor ki kell majd mennie az építésznek a helyszínre. Milyen díjazással? Hiszen ha pl. Szombathelyről tervez valaki egy házat Miskolcra, akkor nem mindegy, hogy legalább az útiköltsége kijön-e? Erről sem szól a tervezet… Mindenesetre egy-egy munka elvállalásakor feltétlenül tájékoztassuk majd a leendő megbízókat erről a tényről!

Felelősségbiztosítás kell(het) a tervezőknek

A törvénytervezet szerint a “a kormányrendelet felelősségbiztosítást írhat elő” a 300 nm alatti új építési lakóházak tervezéséhez a tervezőknek. Most akkor előír vagy nem? Ki fizeti, a kamara vagy magának az építésznek kell majd fizetnie? Mire kell(het) majd megkötni ezt a biztosítást? Nem tudjuk, csak azt, hogy ez a terv…

Sipos Anna