A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Már Birminghamben is bírságolhatnak

Június elejétől Birminghamben is él a környezetvédelmi zóna, és már bírságolják a jogosulatlan behajtókat. Dízelnél Euro 6, benzinesnél Euro 4 alatt fizetni kell az A4540-es körgyűrűn belül. A behajtási díj furgonokra napi 8 font, a teherautókra napi 50 font, a bírság meg alkalmanként 120 font.

Birmingham környékén termelik meg az Egyesült Királyság exportjának egynegyedét. Így nem véletlen, hogy környezetvédelmi problémák jelentkeztek a környéken. Birmingham városa, London és Bath után a környezetvédelmi zóna bevezetése mellett döntött, itteni nevén ez a CAZ (Clean Air Zone).

A zónába csak a következő járművek hajthatnak be fizetés nélkül:

– minimum Euro 6 dízel (nagyjából 2015 után gyártott), 

– minimum Euro 4 benzines (nagyjából 2006 után gyártott),

– 0 kibocsátású elektromos vagy hidrogénhajtású, 

– CNG, hibrid, ha a motor legalább Euro 6 dízel vagy Euro 4 benzin

– utólagos részecskeszűrővel felszerelt jármű, ha a szűrő szerepel a jóváhagyott eszközök listáján. (Ez a bit.ly/CVRASellenőrzés linken ellenőrizhető.)

A fentieknél környezetszennyezőbb járművek után a behajtáshoz díjat kell fizetni:

– ez személygépkocsikra, minibuszokra és 3,5 alatti furgonokra: 8 font / nap

– 3,5 tonna feletti teherautókra és buszokra: 50 font / nap

Figyelem! A napi behajtási engedély csak az adott nap 0-24 órája között érvényes. Így ha valaki este 10 kor hajt be a zónába, és éjjel fél egykor hajt ki onnan, akkor 2 napi behajtás díját kell befizetnie. 

A díjat a bit.ly/BirminghamCAZ oldalon fizethetjük ki. Erre 13 napunk van: a behajtás előtti napot megelőző és azt követő 6-6 nap. Ha éppen nincs a környéken net, vagy valaki megakadna a kitöltéssel, akkor reggel 8 és délután fél öt között segítséget kérhet a National Contact Centre-től a +44 0300 029 8888 telefonszámon. Több jármű rendszeres behajtása esetén céges fiókot is létre lehet hozni.

Mentességek 

A behajtási díj megfizetés alóli mentességet kérvényezhetnek többek között a CAZ területén élők, dolgozók, az itt működő vállalkozások, és az alacsony jövedelműek is. Hogy pontosan kik kaphatnak mentességet, és azt hogyan kell kérvényezni, arról itt lehet olvasni: bit.ly/BirminghamMentességek.

Komoly bírságok

Az ellenőrzés 67 rendszámfelismerő kamerán keresztül történik. Akinek fizetni kéne, de 13 napon belül nem rendezi a behajtási díjat, az alkalmanként 120 font bírságra számíthat. Ez 60 fontra mérséklődhet, ha 14 napon belül kifizetjük. A bírságolás 2 hetes türelmi idő után 2021. június 14-től már élesben működik.

Őri András

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu