A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Március 1-től bírságolnak Nagy-Londonban

Nincs további halasztás. Március 1-től bírságolják a Nagy-Londonba biztonsági engedély nélkül behajtó, 12 tonnánál nagyobb teherautókat. Aki március 1-ig regisztrált, 90 napos türelmi időt kapott.

Az eredeti tervek szerint Nagy-London területére 2020 októberétől már csak olyan 12 tonnánál nehezebb teherautó hajthatott volna be, amelyik rendelkezik a Londoni Közlekedési Hivatal  holtterére vonatkozó biztonsági engedélyével (HGV Safety Permit). (Nagy-London, vagyis a Greater London a főváros mellett egy jókora agglomerációt is magába foglal.)

A koronavírus járvány azonban ezt is felülírta. A bevezetés ideje tavaly októberről idén március 1-re csúszott. Ettől az időponttól bírságolják azokat, akik nem rendelkeznek az engedéllyel. A büntetés borsos, 550 font, azaz közel 220 ezer forint. Ráadásul ezen felül még a sofőrt is megvágják további 130 fonttal. Mindez vonatkozik a külföldi teherautókra és azok vezetőire is. Aki 14 napon belül befizeti a bírságot, 50%-os kedvezményt kap, azaz csak 275 fontot kell fizetnie.

A sofőrök bírságolása ellen keményen felszólalt a helyi Közúti Fuvarozási Szövetség (RHA) is, de eredmény nélkül. Annyit sikerült elérniük, hogy az a jármű, amely március 1-ig regisztrált a Londoni Közlekedési Hivatal  oldalán (TfL), az a regisztrációt követő 90 napig türelmi időt kapott, vagyis nem büntetik.

Biztonsági engedély beszerzése

Mint lapunk is megírta korábban, az engedély díjmentes, de a járműnek néhány biztonsági előírást teljesítenie kell.  Ezt a gyártói DVS minősítéssel lehet igazolni. A DVS azt méri, hogy a sofőr mennyire láthatja a jármű közvetlen környezetét, tükrök, kamerák, különféle érzékelők segítségével.

A behajtási engedélyt jelenleg azok kaphatják meg, akik az 5 fokozatú DVS-ben legalább 1-es minősítéssel rendelkeznek. 2024-től 3-as, 2030-tól már 5-ös minősítésre lesz szükség.

A biztonsági engedélyt ezen oldalon keresztül igényelhetjük:  bit.ly/HGVSafetyPermitRegisztráció. Pontos útmutatót itt találunk: bit.ly/ÚtmutatóEngedélyhez .

Hogyan igazoljam járművem DVS minősítését?

Először vegyük fel a kapcsolatot a teherautó gyártójával és kérjük be a jármű DVS besorolását (a DVS adat a jármű hivatalos papírjaiban nincs benne, ezért kell a gyártó igazolása). Az Euro IV/V/VI-os járművek esetében csupán az alvázszámunkat kell ehhez megadni (VIN). A gyártó ezután elküldi az autó DVS besorolást a tulajdonosnak, és párhuzamosan a TfL-nek is. Ha a DVS-en található  szám 1-nél nagyobb, akkor nincs további teendőnk, a regisztráció után behajthatunk Londonba.

Akinek a járműve  0-ás besorolást kapott (vagy nem lenne DVS minősítése), annak utólagosan kell felszerelni a holtteret csökkentő biztonsági felszereléseket.

Ezek lehetnek:

– plusz visszapillantó tükrök,

– vakfolt figyelő kamera,

– közelség-érzékelő rendszer,

– manőverezésre figyelmeztető hangok,

– figyelmeztető jelzések (matricák),

– oldalsó aláfutásgátló rács.

A holtteret csökkentő biztonsági felszerelésekről, azok beépítéséről jól tájékozódhatunk bit.ly/DVScsillag linken elérhető útmutatóban. Itt olvashatunk arról is, hogy a kiegészítő felszerelését hogyan lehet bizonyítani (pl. fotó stb.)

Őri András

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu