A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Maximum 2,2 millió forint bírságot lehet kiróni egy fuvarozóra

Megváltozott a fuvarozók ellenőrzésével kapcsolatos közlekedési bírságolási gyakorlat. Mostantól egy céget maximum 2,2 millió forintra lehet megbüntetni akkor is, ha több különböző szabálysértést is elkövet.

Ha eddig egy fuvarozót alapos ellenőrzés alá vett a hatóság, ritkán úszta meg a sofőr vagy a cég büntetés nélkül a vizsgálatot. A bírságtételek összeadódtak, de az összeadás szabályait nem volt egyszerű megismerni. Más tételek vonatkoztak a vétkes sofőrre és más a cégekre, s külön plafont határoztak meg a súlyosabb és egy másikat a kisebb súlyú szabálysértésekre. Ennek ellenére a komolyabb szabályszegések esetén könnyen kijöttek a milliós összegek is a 6-800 ezer forintos tételekből.

Egy mostani rendeletmódosítás maximálta ezeket az összegeket. A vállalkozások esetében azt írták elő, hogy ha ugyanazon az egy ellenőrzésen több különböző hiányosságot állapítanak is meg, a bírság akkor sem lehet több a legsúlyosabb szabályszegés büntetési tételének a háromszorosánál. Az egy eljárásban kiszabható legmagasabb összeg így lett 2,2 millió forint.

A korábbi szabályozás szerint a súlyosabb szabályszegésekre 1 millió, a kisebbekre 600 ezer forint volt a bírságok együttes felső határa. Tehát ha a kocsi és a cég szinte minden tételben vétkes is, akkor is 1,6 millió forint volt eddig a bírságplafon, amit össze lehetett gyűjteni. Ez most 2,2 millió forintra emelkedett, s nem különböztetik meg többé a súlyos és az enyhe szabálysértéseket.

Ha a büntetést a sofőr kapja, akkor a büntetés felső határa a kiszabható legsúlyosabb tétel másfélszerese lehet. Ennek a maximális értéke mostantól 800 ezer forint lehet. Ez is emelkedett, az eddigi felső határ 650 ezer forint volt (400 ezer a súlyos, 250 ezer az enyhébb vétkekre).

A magasabb bírságösszeget azok érzik meg, akik egyszerre több szabálysértést is elkövetnek. Általában ilyen szintű bírsághoz vagy a szükséges engedélyek teljes hiányára, vagy dokumentumok (pl. tachográf-adatok) szándékos meghamisítására van szükség. Remélhetőleg így ez a szigorítás egy átlagos vállalkozás számára nem jelent semmilyen változást.

Forrás: 2014/171 kormányrendelet a közúti közlekedési szolgáltatásokkal kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu