A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Meddig érvényesek a lejárt okmányok? Utazhatunk-e külföldre az okmányiroda igazolásával?

A koronavírus-járvány hónapjai alatt rengeteg embernek járt le valamilyen személyes okmánya. A jogszabályok eddig lehetőséget biztosítottak arra, hogy a lejárt iratokat tovább használhassuk. Ez azonban csak belföldön érvényes, külföldre nem mehetünk lejárt papírral. Sajnos ehhez az okmányirodai igazolás sem lesz elég, meg kell várni az új jogosítványt.

Becslések szerint félmilliónál is több lejárt személyi okmány van ma forgalomban – 350 ezer személyi igazolvány és 280 ezer jogosítvány cseréje nem történt meg az elmúlt két év során. A kormány korábban úgy határozott, hogy a lejárt iratokat június 30-ig lehet használni. Ez azt jelenti, hogy az előttünk álló hetekben százezrek próbálnak okmányirodai időpontokhoz jutni, s az ügyintézéshez hosszas sorban állásra kell felkészülni.

Fontos tudnunk, hogy az érvényesség június végéig történő hosszabbítása a magyar kormány döntése volt, így az kizárólag belföldön érvényes. A már lejárt iratokkal nem utazhatunk külföldre, a határon túl nem érvényesek az útlevelek és a járművek műszaki vizsgái sem. Uniós tagállamokban sem használhatjuk őket. Főleg a jogosítványra ügyeljünk, hiszen ennek az érvénytelensége nem derül ki határátlépéskor. Legrosszabb esetben egy külföldi közúti ellenőrzés során veszik észre, hogy nincs érvényes jogosítványunk.

Szintén nem érvényes külföldi használatra az okmányok elkészítésének idejére adott okmányirodai igazolás sem. Legutóbb egy olvasónk is ezzel szembesült: meghosszabbította a jogosítványát, de az irat még nem készült el. Sajnos amíg a végleges nincs a kezében, addig nem tud dolgozni, mert az okmányirodában kapott papírral nem mehet külföldre.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu