A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Még a szabadságok pontos kiadását is nézni fogják

Már most kiadta jövő évi ellenőrzési tervét a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. Kiemelt figyelem jut a munkaerő-kölcsönzésre és a szabadságok kiadásának szabályaira is.

Hogy a 2015-re tervezett munkaügyi ellenőrzéseket ki fogja tartani, azt ma még nem lehet pontosan tudni. A munkaügyi hivatalt ugyanis éppen átszervezik, meg fog szűnni a mostani, minden területet egy kézben tartó nagy intézmény. A különböző területeket más-más minisztériumhoz fogják besorolni.

A 2015-ös ellenőrzési terv azonban elkészült, elolvasható a ma még Nemzeti Munkaügyi Hivatalként működő intézmény weboldalán.

Az ellenőrzések egyik fő célja annak a figyelemmel kísérése lesz, hogy a munkáltatók mennyire biztosítják a munkavállalói jogokat. Ide tartozik a munkaviszony bejelentése, a megfelelő jogviszonyok, a munkaerő-kölcsönzés szabályossága és a szabadságolások nyilvántartása, valamint a megfelelő számú szabadnap biztosítása is.

A vizsgálatok bármilyen területen dolgozó vállalkozást érinthetnek, de mindig vannak olyan kiemelt csoportok, ahová az átlagosnál nagyobb figyelem jut. Így lesz ez 2015-ben is:
· legalább a vizsgálatok 15 százaléka az építőipart
· 10 százaléka a személy- és vagyonvédelem területén működő vállalkozásokat érinti.

Ahol egy korábbi ellenőrzés során bejelentés nélküli foglalkoztatást fedeztek fel, oda vissza is fognak menni később is. Az ellenőrzések egyik előírása, hogy az ilyen vizsgálatok legalább 80 százalékát meg kell ismételni egy későbbi időpontban. Ilyenkor azt ellenőrzik, hogy az előző vizsgálatban felfedezett hibákat a cég kijavította-e.

A munkavédelmet érintő ellenőrzések három fő területre terjednek ki:
· a faipari tevékenységek – ennek a területnek a vizsgálatát most az indokolja, hogy megszaporodtak a veszélyes gépek miatti csonkolásos balesetek
· biológiai tényezők okozta fertőzések, megbetegedések elleni védelem
· bányászat munkaegészségügyi vizsgálata.

2015-ben kiemelt cél lesz a legkisebb vállalkozások vizsgálata is. Az ígéret szerint nem azért figyelnek a kis cégekre, hogy büntessék őket. A cél inkább a segítségnyújtás. A hivatal tapasztalatai szerint főleg ezeknél a kis cégeknél jellemző, hogy egyszerűen az információk hiánya miatt nem tartják be a rájuk vonatkozó előírásokat. A szabálytalanságokat, vagy az egészségkárosodást, balesetet ebben a körben leginkább tanácsadással lehetne megakadályozni.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu