A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Még drágább lesz az útdíj?

A visszatérített bírságok összegének sokszorosát szedi be többletként jövőre a fuvarozóktól a kormány.

A Napi Gazdaság szakértői figyeltek fel arra, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben egyharmadával több pénzt vár az útdíjból, mint idén. Idén 150 milliárdos bevétel várható, jövőre 200 milliárdra számítanak az adótörvények tervezete szerint. Mivel a teherautó-forgalom további növekedése nem várható, ez a várakozás csak akkor teljesülhet, ha az eddig is ismert szereplőktől sokkal több pénzt szednek be. Olyan terv sincs napirenden, hogy bevonnák az e-útdíj rendszerébe a buszokat, vagy a 3,5 tonna alatti járműveket, tehát ezektől sem érkezhet a plusz bevétel. A bevétel növelése tehát csak három módon képzelhető el:
– a díjak emelésével
– a fizetős útszakaszok további bővítésével (az eddig ingyenes alsóbbrendű utak, azaz gyakorlatilag minden út fizetőssé tételével)
– az ellenőrzés további szigorításával.

Az ellenőrzés további szigorítása hozhat ugyan plusz bevételt, de egészen biztos, hogy nem plusz 50 milliárd forintot.

Amire számíthatunk tehát, az vagy a díjak emelése, vagy a fizetős szakaszok további bővítése. Információ azonban még nincs, ezekről a tervekről mindeddig semmi nem szivárgott ki a törvénytervezetben található egyetlen számon kívül.

Persze, az is lehet ,hogy nem lesz semmilyen emelés, csak a jövő évi költségvetés tervezésekor senki nem nézte meg az idei adatokat, s csak hasraütésszerűen tervezték be a jövő évi várható útdíj összegét.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu