A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Meg kell adni az országkódokat februártól

Ne feledkezzünk meg róla: februártól minden határátlépésnél meg kell adni az országkódokat, hacsak a tachográf nem rögzíti automatikusan is ezt az adatot. A változás a 2020-as mobilitási csomag egyik intézkedése.

A mobilitási csomag egyik mindenki számára érezhető újítása lesz, hogy kivétel nélkül minden határátlépés után meg kell állni, és be kell adni a készüléken annak az országnak a kódját, ahová beléptünk. Mindeddig erre nem volt szükség, a digitális tachográfokon csak a napi munkaidő kezdetének és végének megfelelő ország kódját kellett beírni. Most minden olyan országnak szerepelnie kell, melyet akár átutazóban is érintünk.

A kódokat már tavaly augusztus 20. óta meg kell adniuk a régi, korongos menetírót tartalmazó járművek sofőrjeinek. Ez volt az újítás első lépése. A második a mostani, ami a digitális menetírók használóit érinti. A harmadik fázis pedig az lesz, amikor már mindenkinek új típusú, intelligens menetíró dolgozik a járművében, ami automatikusan, a GPS adatok alapján regisztrálja az országkódokat is a határ átlépése után. Egyelőre a 2019. júniusa után forgalomba helyezett új járművek tartalmazhatnak ilyen menetírókat. 

A kódok megadása 2022. február 2-től kötelező. A rendelet szövege szerint a rögzítésre a határ átlépése utáni első megállás alkalmával kerüljön sor. Ezt az első leállást a határnál lévő vagy a határon való átlépést követő lehető legközelebbi megállóhelyen kell megtenni. Arra egyelőre nincs válasz, hogy ennek pontosan hány kilométeren belül kell megtörténnie. Főleg akkor kétséges az utasítás végrehajtása, ha a határátkelő után nincs közvetlenül erre alkalmas parkolóhely. 

Ha a határ átlépése kompon vagy vonattal történik, akkor az érkezési hely szerinti kikötő vagy vasútállomás országának a kódját kell beírni. Mindez a 165/2014/EU rendeletbe épül be, a februártól hatályos szöveg 34. cikk 7. bekezdésében találjuk meg.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu