A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Megérkeztek a kétoldalú árufuvarozási engedélyek

Nehezen indult ez az év a Kelet-Európa felé fuvarozó kollégáinknak. Új gazdát kapott a Közlekedési Hatóság, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) fennhatóságába kerültek az engedélygazdálkodási ügyek.

Az év elején még hiánycikknek számított a bilaterális engedély. A minisztériumtól megtudtuk, hogy a 2023. évi bilaterális engedélyek cseréje 2022. decemberében nagyobb részben megvalósult, és januárra megérkezett a hátralévő kisebb mennyiség is.

A tavalyi fehérorosz és az orosz engedélyek cseréje nem történt meg az érvényességi idő alatt, ezért azokat 2023. február 28-ig meghosszabbították. De most már megérkeztek az új orosz és belorusz engedélyek is, melyek 2023. február 21-től átvehetők az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Hatóság Váci út 188. szám alatti épületében. Ezek az engedélyek azonban nem mentesítenek az uniós teherautókra Oroszországban és Belorussziában érvényes behajtási tilalom alól, így csak azokra a szállításokra lehet felhasználni, amelyekre nem vonatkozik a kitiltás. Ezek a következők:

  • élelmiszerek,
  • gyógyszeripari termékek,
  • papír,
  • hangszerek
  • nemzetközi postai küldemények szállítása,
  • diplomáciai szállítmányok és
  • humanitárius segély.

A korlátozás továbbra sem vonatkozik az orosz-belorusz határ között mozgó küldeményekre, és a behajtási tilalom alá eső országok azon pótkocsijaira, amiket orosz vagy belorusz honosságú vontatóval húznak.

Kaibinger Tamás

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu