A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Meghirdették a 2014-es autós kötelező biztosítás díjait

Végleg befellegzett az egyre olcsóbb autós kötelező biztosításoknak. A biztosítótársaságok november másodikén hirdették meg az egy évi érvényes új díjaikat. A jövő évre érvényes tarifák a legtöbb kategóriában magasabbak az ideinél, csak a vidéki autósok jártak jól nagyjából 10 százalékkal.

Egy olvasónk jelezte nemrég, mennyire mérges biztosítójára. Már rég kihirdették mindenütt a 2014-re érvényes autós kötelező felelősségbiztosítás díjait, ő azonban még minden nem kapott ajánlatot a saját biztosítójától. Úgy döntött, nem is akar annál a társaságnál maradni. Aztán kiderült, hogy mégsem válthat biztosítót. Vajon miért?

A kötelező felelősségbiztosítás az autósok számára az egyik legérzékenyebb piac. Nincs az a kicsi árkülönbség, ami ne indítaná el az újrakötések sorozatát. Korábban az évente egyszeri, sajtóban történő díjhirdetés tette összehasonlíthatóvá a tarifákat, ma az internetes díjkalkulátorok és közvetítők viszik el a forgalom nagy részét. A netes díjszámítások feketén-fehéren megmutatják a kedvezőbb ajánlatokat. Mivel interneten keresztül a biztosítóváltás is nagyon egyszerű, már 2-3 ezer forint éves díjkülönbségnél is elindul a vándorlás az olcsóbb ajánlatok felé.

Fontos tudni, hogy 2010 vége óta már nem mondhatja fel mindenki egyszerre a biztosítását. A korábbi tempó ez volt: november elején a biztosítók meghirdették a következő évre szóló díjaikat. Egy hónapjuk volt az autósoknak arra, hogy ezeket tanulmányozzák, s döntsenek a korábbi biztosítás felbontásáról. November végéig kellett felmondani a régi biztosítást, s december végéig kellett megkötni a következő évre szóló újat. Mivel mindenkinek egyszerre kellett felmondania és kötnie is, a társaságok között hatalmas vándorlás indult el ilyenkor. Amelyik társaság alacsonyabb árakkal jött elő, az százezerszám gyűjtötte az új ügyfeleket, mások ugyanennyit vesztettek. A biztosítást váltók többségének az áron kívül semmi más nem számított, s pár száz forint különbözet miatt is átszerződtek más társasághoz.

A bevezetett új rendelkezések már nem engedik meg mindenkinek, hogy novemberben váltson. Ma az eredeti biztosítás évfordulóján lehet csak a régit felmondani és újat kötni. Aki mondjuk tavasszal, vagy nyáron vette az autóját, ő a vásárláskor kötötte meg a kgfb-t. Számára az évforduló is a vásárlás évfordulója lesz, azaz majd jövő tavasszal, vagy nyáron köthet újra kötelezőt. Így járt a biztosítójára reklamáló olvasónk is. Mivel tavasszal vette az autóját, a biztosítónak most nem is kellett az új díjakról értesítőt küldenie. Hiszen nem most van az évfordulója, hanem majd a következő negyedév végén. Akkor kell a biztosítónak közölni, hogy milyen ajánlatot ad a következő üzleti évre.

A biztosítók számára is lazult az évi egyszeri díjhirdetés kötelezettsége. 2013 év elejétől lehetőségük van arra is, hogy év közben módosítsák a díjaikat. A változást 60 nappal előre kell bejelenteni, s a Magyar Nemzeti Bank weboldalán is meg kell hirdetniük az új tarifákat. A lehetőség ellenére a társaságok maradtak a régi módszer mellett. Továbbra is évi egy alkalommal, novemberben hozza mind a 15 társaság nyilvánosságra az új tarifákat. Ezt fogják ajánlani annak is, akinek majd 2014 nyarán lesz az évfordulója.

Idén mindenki arra számított, hogy nagy mértékben emelkednek majd a díjak. Ezt jelezték előre a biztosítók. Emelkedés valóban volt, még ha nem is a várt mértékű. Az átlagdíjak éves 3-5 ezer forinttal lettek magasabbak. A vidéki megyeszékhelyek lakói jártak legrosszabbul, ők nagyjából 8 százalékkal fizetnek többet. A budapestiek számára a díjak nagyjából 1 százalékkal emelkedtek. A kisvárosban, vagy falun élők számára pedig inkább csökkentek a díjak.

Az is elképzelhető, hogy a biztosítók élni fognak az évközi emelés lehetőségével. Most, amikor nagyobb a médiafigyelem, alacsonyabb tarifákat hirdetnek. Majd később, amikor már nem hasonlítgatják tömegesen össze ajánlatukat más cégekével, akkor emelik nagyobb mértékben a tarifáikat.

Az alkuszok első elemzései azt mutatják még, hogy csökkentek az egyes biztosítók ajánlatai közötti különbségek. Pár évvel ezelőtt még 8-10 ezer forintot spórolhatott az autós, ha az internetes kalkulátorokat használva igénybe vette az olcsóbb ajánlatot. Ma ez a nyereség már csak 4-5 ezer forint körül van, ennél többet ritkán lehet az átkötéssel megtakarítani.

Az alapdíjakból idén is annyi címszó alatt lehet különböző kedvezményeket elérni, hogy nem is lehet őket összehasonlítani. Számít a vezető életkora, biztosítási múltja, jogosítványszerzési ideje; számít az is, hogy a szerződő családos-e, vannak-e gyerekei, van-e más biztosítása is az adott társaságnál? Korábban ez ritka volt, idén többen külön tarifát számolnak a dízeles és a benzines autókra. A különböző kedvezményekkel akár az éves díj felét is meg lehet takarítani.

Divat lett a lakásbiztosítással kombinált kgfb: több társaságnál is elérhető olyan ajánlat, hogy a lakásbiztosítás díjából 50 százalékos kedvezményt is adnak, ha valaki a kgfb-vel együtt az otthonára is védelmet szerez. Érdekes, hogy az ügyfél hűsége viszont sem most, sem korábban nem volt szempont. Általában fillér kedvezmény sem jár azért, mert valaki eddig is egy adott biztosító ügyfele volt. Sőt, továbbra is kedvezőbb díjakat lehet elérni a biztosítás felmondásával és ugyanott megkötésével, mint folyamatosan fenntartott szerződéssel.

Új eleme az idei díjhirdetésnek, hogy idén már nem lehet pótdíjat kivetni arra az autósra, aki előző évben kárt okozott. Ezt a korábban népszerű gyakorlatot a hatóságok már nem engedik. Arra hivatkoznak, hogy a bonus-malus kategóriák pontosan ezt a célt szolgálják, így a biztosító nem alkalmazhat ezen túl még egy büntetőrendszert. A felár helyett a 2013-ban kárt okozó autósok leginkább arra számíthatnak, hogy a soron következő évfordulón a biztosítójuk egyszerűen kidobja őket. Nem csak az ügyfél, hanem a biztosító is felmondhatja az évfordulón a szerződést, s valószínű, hogy egyre többen meg is teszik a kárt okozó, veszteséget növelő autósokkal.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu