A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Meghosszabbították az EKAER próbaidejét

A felmerült problémák orvoslása érdekében a kormány még egy hónappal meghosszabbítja az EKAER rendszer próbaidejét – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium Adó- és Pénzügyekért Felelős Államtitkársága. Március 1-ig csak figyelmeztetik, de nem büntetik a szabálytalankodókat.

Az EKAER rendszer bevezetésével kapcsolatban számos probléma merült fel. Nálunk is olvasható például a mentességek értelmezésére vonatkozó kérdés: máshogy értelmezi a NAV a mentességek körét, mint ahogyan az a törvényből kiolvasható. Az EKAER bevezetése a legtöbb piaci szereplő számára nehézkes, a becslések szerint az egész magyar gazdaságra fékező hatású. Szakmai szervezetek többször kérték, hogy a kormány vonja vissza a rendszer bevezetését.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer január elsején indult. A bevezetésről szóló tájékoztatók szerint a rendszer kezdettől fogva éles üzemben működik, nincs próbaidő, ám a januárban felfedezett szabálytalanságok után nem szabnak ki bírságot.

A mostani minisztériumi közlemény ennek ellenére már a próbaüzem meghosszabbításáról ír. Az NGM azt írja, hogy a NAV revizorai, pénzügyőrei az év első két hónapjában ellenőriznek, de ezek fő célja február 28-ig a tájékoztatás. Az adóhatóság munkatársai a mulasztókat figyelmeztetik, de március 1-ig nem szabhatnak ki mulasztási bírságot. A vállalkozások a próbaüzem végéig mentesülnek a kockázati biztosíték megfizetése alól is.

A piaci szereplőktől beérkező észrevételek és javaslatok, valamint a próbaüzem első két hónapjának tapasztalatai alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium megvizsgálja a jogszabály módosításának lehetőségét és szükségességét. Azoknál a kérdéseknél, panaszoknál, amelyek orvoslása csak jogszabály-módosítással lehetséges, a gazdasági tárca javasolni fogja az országgyűlésnek a törvény módosítását – olvasható a kormány honlapján szereplő közleményben.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu