A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Jövő februárban a gyermeket nevelő családok visszakapják a 2021-ben befizetett jövedelemadót. A visszatérítés felső határa az átlagbér lesz. A kisadózók is visszakapják befizetéseik egy részét. A korábban bejelentett intézkedést a szeptember 30-án megjelent rendelet alapján mutatjuk be.  

A miniszterelnök bejelentése alapján jó egy hónapja ismerjük már a kormány szándékát, a visszatérítés részleteit azonban a rendelet megjelenéséig nem. Több adószakértő korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a februári visszautalás után még keletkezhet adókötelezettségünk 2021-re, hiszen az adóbevallási határidő előtt kifizetik a pénzt. A jogszabály most rendezte ezt a kérdést: a kormány nem törli el 2021-re az szja-t, egy egyszeri, egyedi kedvezmény lesz. Ez teszi lehetővé, hogy nem kell megfizetni a kiszámolt összeget. Így nem kellett a jövedelemadóról szóló törvényt módosítani. 

Kinek jár a visszatérítés?

A rendelet hatálya azokra terjed ki, akik 2021 bármely napján családi adókedvezményre voltak jogosultak. Azok is beletartoznak a körbe, akik nem veszik igénybe vagy nem ők veszik igénybe a gyermek után járó családi kedvezményt. A családi adókedvezményt ugyanis a szülők bármelyike igényelheti. Felveheti csak az egyik szülő, vagy megoszthatják egymás között, de ettől függetlenül mindketten jogosultak rá. Így mindketten élhetnek a mostani adó-visszatérítéssel is. 

Jogosultak a visszafizetésre azok is, akiknek az adókedvezményre jogosult hozzátartozója meghalt 2021 folyamán. Ha az elhunytnak volt befizetett szja-előlege az év során, akkor ez alapján házastársa vagy örököse igényelheti a visszatérítést. 

Megkaphatják a pénzt azok is, akiknek a gyereke még nem született meg. A várandósság harmadik hónapjának betöltésétől, azaz a 91. naptól igényelhetik a szülők a visszatérítést. Mivel a várandósságról a NAV nem tud, ezért nekik mindenképpen külön kell jelezniük, ha élni kívánnak a pénzvisszafizetéssel (később jelezzük, hogy ehhez milyen nyilatkozat kell).

Mennyi pénz jár vissza?

A számított adó tehát nem fog változni, de az adónak a családi kedvezmény levonása után fennmaradó részét a megjelölt értékhatárig nem kell megfizetni. 

Ez az értékhatár a KSH által 2020 decemberére megállapított átlagkereset. Ez 449.400 forint volt. Ennek a tizenkétszeresét kell alapul venni, majd kiszámolni belőle a fizetendő éves jövedelemadót (5.392.800 forint 15%-a). Ez 808.920 forint. Ez az összeg lehet a maximális visszatérítendő jövedelemadó. 

Papíron ez tehát úgy fog működni, hogy mindent ugyanúgy kell majd csinálnunk, mint más években. A munkáltatóknak a megszabott határidőig a normál rend szerint ki kell adniuk a dolgozók utáni szja-igazolásokat. Mindenkinek a szokott rend szerint el kell készítenie az szja-bevallását a májusi határidőre. Ezt vagy saját magunk készítjük el, vagy a NAV-ra hagyjuk – ma már egyre több ember él az adóhatóság által készített bevallás lehetőségével. A bevallás végén a számított adóból le kell vonnunk a családi adókedvezményt. Ezután kapjuk meg a ténylegesen fizetendő adót. Az újdonság most annyi lesz, hogy a számított adó összegéből le kell vonnunk a 808.920 forintot, és csak a fennmaradó összeget kell befizetni. Ha az év közben befizetett adóelőleg több, mint a fennmaradó összeg, akkor a különbözetet a NAV visszautalja. 

Egy kétgyermekes, bruttó 350 ezer forintot kereső szülő számára ez a következőképpen néz ki: 

– éves bruttó kereset: 4.200.000 Ft

– ebből levonható családi adókedvezmény (2 gyermek után gyermekenként havi 133.330 Ft.): 3.199.920 Ft

– adóalap a levonás után: 1.000.080 Ft

– számított szja (15%): 150.012 Ft

– 2022. februárban visszafizetendő szja: 150.012 Ft. 

Ennél a fizetésnél és két gyermeknél tehát a szülő az összes befizetett adóelőleget visszakapja. Házastársa pedig még magasabb összeghez juthat hozzá. Hiszen ha a családi adókedvezményt teljes egészében az egyik fél érvényesíti, akkor a másik, jogosult szülő teljes szja-t fizet év közben. Ugyanekkora kereset mellett nála a következőként néz ki a visszatérítés: 

– éves bruttó kereset: 4.200.000 Ft

– családi adókedvezményt nem érvényesített

– számított szja (15%): 630.000 Ft

– 2022. februárban visszafizetendő szja: 630.000 Ft.

Mi a helyzet akkor, ha valakinek magasabb a jövedelme? Nézzünk egy példát bruttó 500 ezer forintos, tehát a figyelembe vett átlagbér feletti jövedelemmel: 

– éves bruttó kereset: 6.000.000 Ft

– ebből levonható családi adókedvezmény (2 gyermek után gyermekenként havi 133.330 Ft): 3.199.920 Ft

– adóalap a levonás után: 2.800.080 Ft

– számított szja (15%): 420.012 Ft

– 2022. februárban visszafizetendő szja: 420.012 Ft. 

A példából látszik, hogy hiába magasabb keresetű ez a szülő az átlagosnál, a családi adókedvezmény levonhatósága miatt ő sem éri el azt az összeget, ahol már adót kellene fizetnie. Kétgyermekes szülő esetén ez a határ a bruttó 716 ezer forintos havi kereset lesz. Aki tehát ennél kevesebbet keres, annak nem kell szja-t fizetnie 2021-re. 

A kedvezményre való jogosultságát az érintett szülőnek jeleznie kell majd az adóbevallásán. Fel kell tüntetni azoknak a gyermekeknek az adatait, akikre tekintettel az adókedvezményt érvényesítjük. Erre figyelnünk kell, más években ugyanis nem biztos, hogy szükség volt a gyermekek adatainak a feltüntetésére (ha például valaki jogosult volt, de nem vette igénybe vagy nem ő vette igénybe a családi adókedvezményt). Az adóbevalláson azt is fel kell tüntetni, hogy ki veszi igénybe a családi adókedvezményt, ha nem mi érvényesítjük ezt a kedvezményt (hanem a házastársunk). 

Előre nyilatkozni kell az igényléshez

A visszatérítés kifizetése akkor lesz zökkenőmentes, ha előre nyilatkozunk a NAV-nál arról, hogy milyen számlaszámra kérjük az összeget. Elektronikus úton vagy papíron, de még ebben az évben, 2021. december 31-ig tehetünk nyilatkozatot. El kell küldeni az adózó 

– nevét, adóazonosítóját

– az összes olyan gyermek nevét és adóazonosítóját, akik után a családi adókedvezményre jogosultak vagyunk

– a jogosultság jogcímét abban az esetben, ha még meg nem született gyermek után igényeljük a kedvezményt

– annak a  magánszemélynek a nevét, adóazonosító jelét, aki ugyanarra a  gyermekre tekintettel jogosult családi kedvezményre

– továbbá meg kell jelölni azt a bankszámlaszámot vagy postai címet, ahová a visszatérítést kérni akarjuk. 

Ezt a nyilatkozatot a NAV honlapján találjuk majd meg, a tervek szerint október végétől. 

A kormány kommunikációja szerint a visszatérítést február 15-éig fogja a NAV kifizetni. Ez a rendeletben is így szerepel azzal a különbséggel, hogy ezt a kiutalást előlegnek kell majd tekintenünk. Hiszen ebben az időpontban még nem áll rendelkezésre az éves adóbevallás, így a NAV nem biztos, hogy a pontos összeget tudja megállapítani. Februárban tehát megkapjuk a pénzt, de hivatalossá ez majd akkor válik, ha az szja-bevallásban végigszámoljuk, hogy pontosan mennyi is jár vissza a befizetéseinkből. Előfordulhat, hogy még további igényünk lehet, de az sem kizárt, hogy a februári visszatérítés után májusban majd fizetnünk kell valamennyit. 

Ha az adóhatóságnak nem állnak a rendelkezésére a megfelelő adatok, akkor a februári visszautalást nem fogja teljesíteni. Ebben az esetben sem fog a pénz elveszni: a jövedelemadó-bevallás benyújtása után, a megszokott adó-visszatérítésekhez hasonlóan fogják a pénzt kifizetni. 

Kisadózók is visszakapják az adót

Külön rendelkezik a rendelet a kisadózó vállalkozókról. A katások nem fizetnek szja-t, így kimaradnának a visszatérítésből. Ezért kell számukra külön szabályt létrehozni. A rendelet szerint a katások a 2021-ben befizetett kisadó 25%-át fogják visszakapni. Aki tehát a havi 50 ezres kisadót fizette egész évben, az 150 ezer forintot fog ebből visszakapni. 

A visszatérítést a tényleges befizetések alapján számolják. A járvány miatt a kisadózók egy részét idén tavasszal is két hónapra mentesítette a kormány a kata befizetése alól. Aki tehát ebbe a körbe tartozott, az most sem 12, hanem 10 hónap után kaphatja a visszautalást (125 ezer forintot). A visszautalást a mellékállású, azaz havi 25 ezret fizető kisadózók is megkapják. Aki katát és szja-t is fizet, az mindkettőt visszaigényelheti a megszabott keretösszegig.

Az ügyintézéshez fontos, hogy a kisadózók számára is a visszautalást a jogszabály szja-kedvezményként határozza meg. A kisadózó vállalkozónak nem kell szja-t fizetnie, így ha más bevétele nincs, akkor egyébként szja-bevallást sem kötelező leadnia. Most azonban a kedvezmény miatt szükség lehet rá. A rendelet szerint a visszatérítés összegét a bevallásban a kifizetők által levont szja-előleget növelő tételként kell figyelembe venni. 

A kisadózóknak szintén idén december 31-ig kell nyilatkozniuk, hogy megkaphassák a kifizetendő összeget. Ha elküldjük ezt a nyilatkozatot, akkor az szja-bevallás tervezetét a NAV el fogja készíteni azoknak, akik egyébként nem kötelesek adóbevallásra. A kitöltéssel így nem kell bajlódni, a bevallás elfogadását azonban nem szabad elfelejtenünk. Aki nem adja be a szükséges nyilatkozatot, az is élhet a visszatérítéssel, de csak akkor, ha ezt szja-bevallásában igényelni fogja. 

Forrás: 560/2021. kormányrendelet

Nagy Csaba