A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Bármelyik pilótával előfordulhat, hogy járművét akadályozzák egy közelben lévő fa ágai. Az út fölé nyúló faágak kárt tehetnek az autóban és a ponyvában is. Mit tehetünk az elburjánzott növényzettel? Kihez fordulhat a gépkocsivezető, ha ilyen megkerülhetetlen akadály kerül az útjába?

Lapunkhoz forduló kollégánk járműve is szenvedett már faágak okozta sérüléseket. Volt, hogy a légkürtjét alakították át nem kívánatos formára az ágak, vagy a jármű oldalát karcolták végig. Legutóbb a visszapillantó tükrét veszélyeztette egy ág, ezért úgy döntött, hogy méretre igazítja az akadályt. Azonban valaki értesítette a közterület felügyelőket, akik hamarosan a helyszínen teremtek és megbüntették 10.000 forintra. Vajon kinek van igaza, mikor távolíthatjuk el a mások közlekedését is akadályozó, vagy veszélyeztető ágat? 

Csak a kisebb gallyakat nyeshetjük le

A kisebb ágak eltávolítása nem okoz gondot, azt levághatja a sofőr is- mondja egy városüzemeltetési osztályvezető. Ha komolyabb beavatkozásra van szükség, akkor fel kell hívni a helyi önkormányzatot, azon belül pedig a városüzemeltetést, vagy a közterület felügyelőséget. Ha lakott területen kívül botlunk akadályba, akkor a közútkezelőt hívhatjuk.

Azért ilyen nagy a választék, mert az út üzemeltetője többféle szervezet lehet. Lakott területen kívül a Magyar Közút Zrt. látja el a közútkezelői feladatokat. Lakott területen belül a helyi önkormányzaton belül találjuk meg az illetékes szervezetet. Ez lehet a városüzemeltetési osztály vagy a közterület felügyelőség, attól függően kit bíztak meg helyi szinten a közútkezelői feladattal.

 Az önkormányzat kiküldi a helyszínre a városi kertészt, aki eldönti, hogy mekkora mértékű metszés indokolt az út szabaddá tétele érdekében. Bejelentést bármikor lehet tenni ha közlekedést akadályozó tárgyat észlelünk. Ez lehet akár egy reklámtábla, közlekedési tábla vagy bármi egyéb akadály. Érdekességként megjegyezzük, hogy az út rézsűjétől számított 2 méteren belül ültetett fa még akkor is az illetékes útkezelő felügyelete alá tartozik, ha az magánterületen, kerítésen belül található.

A közútkezelőt mindenképpen is érdemes megkeresni, ha egy benyúló fa kárt okozott az autónkban, vagy kátyúba hajtottunk és bizonyítható, hogy mi okozta a kárt. Ilyenkor nem árt fényképeket készíteni, szemtanúkat keresni. A közútkezelőnek ilyen esetekre van biztosítása, ami rendezi a gépjármű kárt. Kárigény-bejelentőt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján  találunk (https://internet.kozut.hu/ugyfelszolgalat/karigeny-bejelentes/).

Kaibinger Tamás