A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Megszületett az uniós parkolórendelet 100 ezer új parkolóhelyre lenne szükség

Az EU területén 300 ezer parkolóhely áll a fuvarozók rendelkezésére, de ezek közül alig 7 ezer felel meg a biztonsági és kényelmi követelményeknek. Az EU ezért 250 millió eurót ad parkolóépítésre. A cél az, hogy a főutak mentén 100 km-en belül mindenhol legyen védett, biztonságos parkoló a fuvarozók számára.

Az EU évek óta folytat egy parkolóépítési programot. Ennek része például, hogy az egyes országok közútkezelői együttműködjenek, információt cseréljenek, és kiépítsenek egy közúti információs hálózatot. A fuvarozók így hozzáférhetnek a forgalmi adatokhoz, és útközben pontos előrejelzéseket kaphatnak a várható torlódásokról és az elérhető parkolóhelyekről. Autópályákon haladva már Magyarországon is egyre több helyen találkozunk az előttünk fekvő parkoló üres férőhelyeit jelző digitális táblákkal. Ez egy apró kényelmi szolgáltatás, a mögötte álló rendszer azonban egy egész Európára kiterjedő, eurómilliókba kerülő, átfogó fejlesztés.

De a cél nem csak az, hogy okos táblákkal lássák el a kontinens útjait. Arra van szükség, hogy Európában mindenütt olyan parkolók várják a fuvarozókat, melyek megfelelnek a kényelmi és biztonsági szempontoknak is. Hiába hoznak olyan rendeleteket, hogy a járművezető nem maradhat a fülkében a pihenője alatt, ha a járművet biztonsági okokból nem hagyhatja magára, és nem is talál olyan szálláshelyet, ahol kulturált körülmények között tudja eltölteni a 45 óráját.

Kevés a teherautó parkoló, ráadásul rossz minőségűek is

Jó minőségű, megfelelő kényelmi és védelmi szolgáltatásokkal felszerelt parkolóból még kevés van, és nem csak Magyarországon. Egy 2019-es uniós felmérés szerint mintegy 300 ezer férőhely áll a fuvarozók rendelkezésére, ám ebből mindössze 7 ezer tekinthető megfelelőnek. Tehát nemcsak kevés a parkoló, de a meglévők is rosszul felszereltek. Elégtelen a biztonságuk és rosszul szervezettek a szolgáltatások.

Legalább 100 ezer védett, biztonságos éjszakai parkolóhelyre lenne nagyon gyorsan szükség. Erre már uniós szabály is kötelezi a tagállamokat: még 2021-ben fogadták el azt a rendeletet, ami 100 km-es sűrűséggel írja elő a parkolókat a kormányok számára. Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a rakománylopások, illegális bevándorlók járműre feljutása 75%-ban akkor következik be, amikor a jármű nem őrzött parkolóban várakozik. Az EU ezért most rendeletben határozta meg, hogy milyennek kell lennie egy szabványos parkolónak. Négy biztonsági szintet állítottak fel: bronz, ezüst, arany és platina fokozatba kell besorolni a parkolókat.(Lásd a keretben.)

Beépül az 561-es rendeletbe a parkolók minősítési rendszere

A most megalkotott rendelet a megfelelő parkolóhely feltételeit rögzíti. Ezek a feltételek az 561-es rendeletbe kerülnek bele (ez lesz a 8a cikk). Az elvárások szerint az Unióban található parkolóknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy biztonságosnak és védettnek minősüljenek.

Ezt a biztonsági szintet például az alábbi szempontok alapján határozzák meg:

– behatolások érzékelése, behatolás elleni védelem,

– megvilágítás és láthatóság,

– segélyhívási lehetőségek, kapcsolattartási pontok.

Például egy bronz fokozatra minősített parkoló esetén megfelelő lesz, ha zártláncú videórendszerrel figyelik a helyszínt. A platina fokozathoz ehhez képest kötelező lesz a személyes őrzés, kiegészítve további védelmi intézkedésekkel, például rendszámfelismerő rendszerrel a be- és kilépési pontokon. Sőt ezen a szinten már azt is lehetővé kell tenni, hogy a fuvarozók előre lefoglalhassák a férőhelyeket akár telefonon, akár internetes alkalmazás segítségével.

A fuvarozók számára az új minősítési rendszer azt jelenti, hogy megtervezhető lesz a rakomány értéke alapján az igénybe vett parkolóhely. Nagyobb értéket képviselő áru szállításakor például kötelezhető lesz a járművezető, hogy legalább az arany fokozatot vegye igénybe.

—————————————————————————————————————————————————————-

Bronz fokozat:

 • a parkoló határát egyértelműen meg kell jelölni és ki is kell világítani
 • a területre csak teherautók és engedélyezett járművek hajthatnak be, ezt táblákkal jelölni kell
 • 24 óránként fizikai vagy távolsági ellenőrzést kell végezni (ez utóbbi a kamerás megfigyelés)
 • be- és kihajtási pontokon legyenek éjjel is rögzítő kamerák, a felvételeket 30 napig őrizni kell stb.

Ezüst fokozat:

 • a parkoló határát olyan eszközzel kell biztosítani, ami megakadályozza az áthaladást (kerítés)
 • a kamerák folyamatosan rögzítik a képet
 • 24 óránként legalább kétszer ellenőrizni kell, egyszer nappal és egyszer éjjel
 • valamennyi jármű- és gyalogos­sávot meg kell világítan
 • a be- és kihajtási pontokat sorompóval kell ellátni, azokat jegykiadó rendszerrel felszerelni
 • szükség esetén elérhetőnek kell lennie a személyes segítségnek is 24 órában stb.

Arany fokozat:

 • a kerítés legyen legalább 1,8 méter magas, a kerítést meg kell világítani
 • a parkoló egész területét be kell kamerázni
 • be- és kihajtásnál olyan sorompókat kell alkalmazni, ami alatt nem lehet átbújni
 • be- és kihajtásnál rendszámfelismerő technológiát kell alkalmazni
 • beléptetőrendszer kell a gyalogosok számára is (pl. forgókapuk) stb.

Platina fokozat:

 • a legalább 1,8 méteres kerítésre olyan akadályt is fel kell szerelni, ami visszatart az átmászástól (pl. szögesdrót)
 • teljes lefedettséget jelentő videórendszer
 • bemászás esetén a videórendszer hang- és fényjelzéssel riasztást ad le
 • napi 24 órás személyes vagy videós felügyelet kell
 • be- és kihajtási pontokon behatolás-érzékelés, riasztás
 • be- és kihajtás esetén a biztonsági személyzet ellenőrzi a rendszámot (összehasonlítják a rendszámfelismerő adataival)
 • be- és kihajtási pontokon kétlépcsős beléptetési rendszer (a rendszám ellenőrzése mellett valami más azonosítást is választani kell)
 • minden portaépületnek betörésbiztosnak kell lennie
 • lehetővé kell tenni a biztonságos előzetes foglalást telefonon és interneten is stb.

—————————————————————————————————————————————————————-

Mindenhol kulturáltan pihenhetünk

A biztonsági intézkedések mellett a rendelet kitér a parkolók szociális körülményeire is. Ez nem függ a biztonsági besorolástól, a megfelelő feltételeket mindenhol biztosítani kell. A zuhanyzókat, illemhelyeket, étel- és italvásárlási lehetőségeket, az ingyenes internet-hozzáférést, áramellátást alapszolgáltatásként kell biztosítani. Ételt és italt a nap 24 órájában lehessen vásárolni, továbbá álljon rendelkezésre egy étkezőhelyiség is a járművezetők számára. Az áramellátásnak egyelőre a személyes használatot kell kielégíteni, ám 2027-től a hűtőkocsik áramellátását is biztosítani kell.

Pénzt is adnak rá

A legfontosabb kérdés természetesen az, hogy mikor várhatjuk ilyen parkolók megjelenését. Jók a leírt elvárások, jó lenne a gyakorlatban is használni ezeket a lehetőségeket. Ezzel kapcsolatban arra számíthatunk, hogy a most induló beruházásoknak már ezeknek a feltételeknek kell megfelelniük. Induló beruházások pedig várhatóan lesznek, hiszen az EU jelentős összeget, 250 millió eurót biztosít ilyen parkolók építésére. Ezek pályázható pénzek a beruházók számára. Információink szerint Magyarországon is legalább három helyszínen zajlik parkolóépítés, már ezen elvárások alapján. Hatvanban például egy silver besorolású parkoló épül, ezt még idén év vége felé tervezik átadni a fuvarozóknak.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu