A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Forrás: NiT Hungary

Immár tizedik alkalommal rendezték meg a NiT Hungary és az ORFK OBB közös szervezésében „5 tengelyen – biztos kézzel!” kamionos verseny döntőjét. Az idei esemény most vált hivatalosan a DAF Driver Challange magyarországi előfutamává. Így a győztes, Kinczel Raimund jövőre Európa legjobb teherautó-sofőrjei között képviselheti hazánkat. 

Idén tizedik alkalommal írták ki a hazai hivatásos sofőrök számára az „5 tengelyen – biztos kézzel”  kamionos versenyt. A jelentkezéshez C+E kategóriás jogosítvány és GKI kártya kellett. A verseny két hívószava a közlekedésbiztonság és a vezetéstechnika, a kamionsofőrök napi rutinjának alapjai. De vagányságra és profizmusra is szükségük volt a versenyzőknek. 

Verseny 3 fordulóban

A támogatók jóvoltából a nevezés idén is ingyenes volt. 346-an jelentkeztek a versenyre, köztük az idén három hölgy is volt. A jelentkezők átlagéletkora 37 év, a legfiatalabb pályázó 22 éves volt. 

Első körben egy 30 GKI vizsgakérdésből álló online selejtezőn választották ki a 30 legfelkészültebb versenyzőt, akik továbbjutottak a szeptember 10-11-i bicskei elődöntőbe.  

A második forduló az esemény egyik támogatójának, a Schmitz Cargobull telephelyén zajlott. Az ide eljutott versenyzők már a gyakorlati tudásukról, találékonyságukról  is számot adhattak. A 20 kérdéses GKI kérdéssoron kívül a tesztpályán ügyességi feladatokat hajtottak végre, a közúti forgalomban Eco-drive vezetést is végeztek. Itt a teljes vezetési teljesítményt, az előrelátó, biztonságos vezetési stílust mérték fel a DAF Trucks nyerges saját beépített vezetéstámogató- és értékelő rendszerének segítségével.

A döntő

A tíz döntőbe jutott versenyző délelőtt a tanpálya ügyességi és vezetéstechnikai, vészhelyzeti feladatait teljesítette, és egy komplex gyakorlatot oldott meg. Ez utóbbiban voltak például rakományrögzítési feladatok, de itt mértek fel a sofőrök gazdaságos vezetési stílusát is. Délután sorsolással párokra osztották a döntősöket. Minden pár egyszerre hajtotta végre a  közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai gyakorlatokat. A DAF a versenyhez a legmodernebb kamionját biztosította.

Az idei versenykamion
Kinczel Raimund, Magyarország legjobb kamionsofőrje 2022.

Díjazottak

Az idei győztes 32.400 ponttal Kinczel Raimund lett. Ő viselheti a „Best Truck Driver Hungary 2022.” (Magyarország legjobb kamionsofőrje 2022.) büszke címet, és kapta meg az ezzel együtt járó 2 millió forintos fődíjat is. Ráadásul jövőre képviselheti Magyarországot a DAF Driver Challlenge 2023-as futamán a luxemburgi Goodyear tesztpályán. A szervezők díjazták a győztes munkaadóját, Kinczel Ferenc e.v.-t is. 

– Elődöntőben már voltam, de a döntőbe most jutottam be először. Úgy voltam vele, hogy a sok jó pilóta, sok jó sofőr között a lehető legjobb helyezést szeretném elérni. Aki szeret vezetni, szeret úton lenni, és nemcsak a hátrányát látja ennek a szakmának, annak én csak ajánlani tudom a kamionozást – mondta a lapunknak, és rajtunk keresztül a szakma iránt érdeklődőknek az újdonsült győztes

A második helyen 28.800 ponttal Dzsupin Dávid, a székesfehérvári CSV Logistik Kft. vezetője végzett, a harmadik helyen pedig 26.900 ponttal Szemenyei Zoltán (Szemi Autós Motoros Iskola) zárt.  

 

Pethe Miklós, az elméleti verseny nyertese

Az eseményen  kiosztottak két rangos különdíjat is. A BM Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács különdíját, „a legkiválóbb elméleti tudással rendelkező magyar kamionsofőr – 2022” címet idén is Pethe Miklós (Agroman-Gép Kft.) kapta meg. A rendkívül nehéz GKI kérdéseket tartalmazó teszteken ő válaszolta meg a legtöbbet helyesen. 

A Magyar Autóklub által adományozott „A 2022. évi „5 tengelyen – biztos kézzel” verseny legfiatalabb döntőse” címet idén is, mint tavaly, Dzsupin Dávid (CSV Logistik Kft.) kapta.

A díjakat Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára és Dr. Hatala József, a BM Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsának elnöke, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság tagja adta át a helyezetteknek. 

 

 

Családi nap a biztonságos közlekedés jegyében

Mindenki, legyen akár gyerekek vagy felnőtt, közlekedik. A NiT Hungary és az ORFK OBB is kiemelten fontosnak tartja az oktatást, a biztonságos közlekedés szabályainak megismertetését. Így nem véletlen, hogy ez az eseményt kísérő családi nap programkínálatában is visszaköszönt. 

A VR BlueFour mozgóplatformos szimulátorral különleges járművet, pl. rendőrségi motort lehetett vezetni, míg az interaktív touch pad rendszerrel ellátott szimulátorral mindenki saját maga választhatta meg azt a közlekedési eszközt, amivel a virtuális térben kalandozhatott.     

Az érdeklődők belülről is megismerhették a kiállított mentőket, tűzoltókat, sőt a Magyar Közút speciális eszközeit is.  Katasztrófavédelmi és egészségügyi szakemberek segítségével gyakorolhatták a tűzoltást, az elsősegélynyújtást vagy éppen az újraélesztés fortélyait is. 

 

A gyerekek kedvence a KRESZ park volt

A gyerekek kedvencének az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság KRESZ parkja bizonyult, ahol a különböző járművek vezetése mellett valódi jelzőlámpák, vasúti átkelő, sőt sorompók is várták őket. De voltak szórakoztató kézműves programok, arcfestés, lufi hajtogatás, színezés, csillámtetoválás, meg hajkréta is. A legkisebbeket pedig szinte el sem lehetett vonszolni a bejáratnál felállított légvártól…

Egy verseny, ahol mindenki nyerhet

Az „5 tengelyen – Biztos kézzel” versenyen nemcsak a díjazottak nyernek. Győztes minden résztvevő, hiszen a részvétel rangot, referenciát ad nemcsak a sofőröknek, de cégeiknek is. És a versennyel győztes lehet a szakma is. Ha sikerül minél több fiatal érdeklődését felkelteni, akkor egyre többen fogják életre szóló hivatásuknak választani ezt a szép szakmát.

A döntő napjáról készült képeket az alábbi linken érhetik el. 

Őri András