A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Fuvarozóként fuvarlevelet vezetünk. Ám ha nem szállítunk árut, és nem is a lerakóról térünk haza a telephelyre, akkor nincs fuvarlevelünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy más nyomtatványt sem kellene töltögetnünk. Ha nem szállítunk árut, akkor menetlevelet kell vezetnünk. Ez vonatkozik a 3,5 tonna alatti és feletti tehergépkocsikra is. A menetlevéllel igazoljuk ugyanis, hogy a járművet a vállalkozás céljaira használjuk, erre lesz szükségünk a sofőrök üzemanyag megtakarításának az elszámolásához is.

– Vannak vállalkozások, akik több fuvar­okmányt is vezetnek, de sajnos olyanok is, ahol egy nyomtatvány sincs az autóban – mondja Kacsó Sándor az Asszisztencia 561 Kft. ügyvezetője.  

Mi legyen a menetlevélen?

A menetlevél a jármű okmánya, amit a sofőr vezet, eseményszerűen. Hatósági ellenőrzések során szinte minden esetben átnézik, ezért figyeljünk a pontos kitöltésére. Képezzük rá embereinket is!

Egy pontosan kitöltött menetlevélen ezek az adatok szerepelnek:

– a gépkocsi vezetőjének neve,

– az üzembentartó adatai

– a gépjármű és pótkocsi rendszáma és típusa,

– ha van, a szállított áru jellege, megnevezése, tömege,

– a kilométeróra állása,

– az indulás és érkezés ideje,

– megállások helye, ideje,

– rakott és üres csomagtérrel megtett kilométerek száma,

– tankolási adatok

– sofőr aláírása,

– egyéb megjegyzések.

A menetlevél vezethető elektronikusan is. Ekkor azonban biztosítani kell, hogy az ellenőrzést végző hatóság közvetlenül hozzá tudjon férni az adatokhoz.

Kinek elég az útnyilvántartás?

A saját számlás szállítóknak 7,5 tonna alatt nem kötelező menetlevelet vezetniük. Ők menetlevél helyett útnyilvántartást is vezethetnek – magyarázza Kacsó Sándor. Az ADR-es saját számlás szállításokra azonban vonatkozik a menetlevél vezetési kötelezettség 7,5 tonna alatt is, erre figyeljünk.

A 7,5 tonna alatti autóval dolgozó, saját számlás szállítók tehát útnyilvántartást és menetlevelet is használhatnak, választhatnak a két fuvarokmány között. (Az ADR szállítóknak mindenképpen menetlevelet kell vezetni.)

Ne becsüljük alá az útnyilvántartás jelentőségét, mert egy adóhatósági ellenőrzés során komoly büntetéseket fizethetünk, ha ez hiányzik. Az útnyilvántartás is azt igazolja, hogy a járművet a vállalkozás céljaira használjuk, így jogosan számolhatjuk el az ezzel kapcsolatos költségeket.

 Az útnyilvántartásnak kötelezően tartalmaznia kell:

– a gépjármű típusát,

– rendszámát,

– a kezdő és a befejező kilométeróra állást (havonta ajánlott),

– az utazás időpontját,

– az utazás kiindulópontját,

– az utazás célját és a partner nevét, címét (honnan-hova),

– a megtett kilométerek számát tételesen,

– tankolások helyét, idejét, üzemanyag mennyiségét, árát.

Az útnyilvántartást már mobil alkalmazás segítségével is elkészíthetjük. Már több, egyszerűen kezelhető, online útnyilvántartó alkalmazást találunk az interneten, amit bátran használhatunk erre a célra.

Máthé Anna