A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Mennyibe kerül a kedvezményes útdíjhitel?

Valóban 5,5 százalékos kamatra kapják az útdíjhitelt a fuvarozók, de a járulékos költségek miatt elég drága lesz ez a pénz. A magas díjak miatt a hitel THM-je (a minden költséget tartalmazó Teljes Hiteldíj Mutató) 10 százalék fölött van, ami nem kedvezményesebb, mint a bankoknál elérhető egyéb hitelek.

Államilag támogatott hitelt ígért a kormány a fuvarozóknak az útdíjak finanszírozására. Az ígéret meg is valósult: augusztus közepétől igényelhető az autónként 1 millió forintos keretet nyújtó útdíjhitel. A hitel kamata kedvezményes, 4 százalékos állami kamattámogatás van rajta. A fizetendő kamat így a bankközi alapkamat (BUBOR) plusz másfél százalék, azaz most összesen 5,5 százalék.

A hitelfelvételt azonban sok egyéb költség is terheli:
· a szerződéskötési díj egyszeri 29 ezer forint
· a kezelési költség évi 0,65 százalék
· a folyósítási jutalék (minden pénzfelvételnél) 1 százalék, de minimum 2 ezer forint
· az állami kezességvállalás díja a szerződött összeg 80 százalékának a 0,5 százaléka
· óvadék biztosítása.

A hitel úgy működik, mint egy hitelkártya. A szerződés egy meghatározott összegre szól (autónként 200 ezer és 1 millió között). Ez az összeg áll a fuvarozó rendelkezésére, de ezt nem kell mind fel is vennie. Ebből annyit utaltat a számlájára, amennyire szüksége van. Használhatja csak egy kis részét is, vagy akár felveszi az egészet egyben. Ha pedig visszafizeti, akkor később újra felveheti az összeget. A szerződés egy évre szól, addig gazdálkodhat ezzel a pénzzel. A folyósítási jutalékot az éppen felvett összegek után kell kifizetni.

Az állam kezességet vállal a szerződött hitelösszeg 80 százalékára. Ez után viszont fél százalékos díjat kell fizetni. Tehát ezt nem a felvett pénz, hanem a szerződött összeg alapján kell fizetni. Egymillió forint után ez 5 ezer forint.

A fuvarozónak óvadékot is kell adnia. Az állam csak a szerződött összeg 80 százalékára vállalja a garanciát. A maradék 20 százalékra a fuvarozónak kell biztosítékot adnia. Ezt úgy kell megtennie, hogy letétbe kell helyeznie a szerződött összeg 20 százalékát és annak 3 hónapnyi kamatát. Ezt megteheti a hitelből is, annak felhasználásával. Tehát ha felvesz 1 millió forintot, akkor abból 200 ezret és 3 havi kamatát egyből vissza is fizeti letétbe. Persze ez már felvett pénznek számít, ami után fizeti a folyósítási jutalékot és a kamatokat is.

Számoljuk ki a kedvezményes hitel költségeit 1 millió forintra vetítve!
· éves kamat 55 ezer forint
· folyósítási díj 10 ezer forint
· kezelési költség 6500 forint
· állami kezességvállalás díja 4 ezer forint
· szerződéskötési díj 29 ezer forint

Összesen 104.500 forint. Le kell tenni az óvadékot is. Az óvadék összege 20 százalék (200 ezer forint), aminek le kell tenni 3 hónapra szóló kamatát is (27.500 forint). A felvett 1 millió forintból útdíjra tehát 772.500 forintot lehet fordítani, ennek lesz az éves költsége 104.500 forint. Ez 13,5 százalékos összes költséget jelent. Ez nem a hivatalos THM (a THM-be nem számítják bele például a garanciadíjakat), de ezzel a költséggel kell számolnia annak, aki az útdíjak fizetésére kedvezményes hitelt vesz fel. Persze minél nagyobb a felvett összeg, annál kedvezményesebb a hitel. A 29 ezer forintos szerződéskötési díjat akkor is csak egyszer kell kifizetni, ha valaki nem 1 autóra vesz fel 1 millió forintot, hanem 5-10 autóra veszi fel az autónkénti egymilliót.

A hitelhez hozzájutni sem lesz egyszerű. A hitelt kérő cégek számára kitöltendő adatlap például 10 oldalas (az egyéni vállalkozók 9 oldallal “megússzák”). Részletesen be kell mutatni a vállalkozás tulajdonosi körét (még a tulajdonosok iskolai végzettségét is bekérik), gazdálkodási adatait, a foglalkoztatotti létszámot, a tulajdonosok más vállalkozásokban lévő tulajdonrészét, de még a tulajdonosok email címe és mobiltelefonszáma is kötelezően megadandó adat.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu