A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Mi a legjobb fáradtság ellen?

Ha fáradtak, kimerültek vagyunk, általában bedobunk valamilyen élénkítő italt  – kávét, energiaitalt, teát. De ezek valóban használnak?

A fáradtság legjobb ellenszere az elegendő, megszakítás nélküli, pihentető éjszakai alvás. Sajnos ez nem mindig adatik meg, pláne nem, ha éjszaka kell vezetni. Ilyenkor kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy valamilyen serkentő hatású italt vegyünk magunkhoz. Ez általában kávé, tea vagy energiaital. Mielőtt választanánk közülük, érdemes megismerni hatásaikat és veszélyeiket.

A kávé is csak akkor segít, ha kialudtuk magunkat

A kávé a központi idegrendszerre hat, élénkíti az agyat, serkenti a szívműködést, a légzést és az anyagcserét, fokozza a vizelet kiválasztását. Egy csésze kávé már öt perc után csökkenti a fáradtságérzetet, növeli a koncentrációképességet, a vérnyomásunkat pár órára 5-10 százalékkal megemeli. Élénkítő hatása azonban gyorsan elmúlik: míg először felpörget, rövid idő után már nem is érezzük hatását. A kávé akkor a leghatékonyabb, ha jól kialudtuk magunkat, kialvatlanság esetén sajnos nem igazán segít.

Az orvosok naponta maximum 2-3 közepesen erős feketét javasolnak, ami még nem káros a szervezetnek. A túlzásba vitt kávézás ugyanis kézremegést, erős szívdobogást, magas vérnyomást, szívritmuszavart, szorongást, pánikrohamot, de akár még migrént is előidézhet.

A szív- és vesebetegeknek, valamint a magas vérnyomásban szenvedőknek pedig nem is ajánlják a koffein fogyasztását.

A tea kevésbé árt a szívnek

A teában is vannak olyan anyagok, amelyek élénkítenek, de kevésbé pörgetik fel a szívünket. Mivel a teának alacsonyabb a csersavtartalma, mint a kávénak, érzékenyebb gyomrúak is fogyaszthatják. Előnye, hogy nemcsak frissít, hanem a folyadékot is pótolhatjuk vele, és még enyhe feszültségoldó hatása is van. Mind a fekete, mind a zöld tea jó arra, hogy élénkítsük magunkat. A zöld tea viszont egyenletesebben szívódik fel, alacsonyabb a koffeintartalma, de hosszabb ideig tart a hatása.

Nem egészséges azonban a túlzott teafogyasztás sem, mivel károsodhat a májunk, a vesénk. Egy erősebb tea akár gyomorégést is okozhat. Így napi 8-10 pohárnál ne igyunk belőle többet és a fluoridtartalma miatt is mértékletesen fogyasszuk!

Az energiaitalok is csak átmenetileg növelik a teljesítményt

Ugyancsak koffeint és más élénkítőszereket tartalmaznak az energiaitalok (taurin, guarana). Ezek is a központi idegrendszerre hatnak, ezáltal élénkítenek. A bennük lévő cukroknak köszönhetően gyorsan pótolják a szervezet energiáját, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk kedvezően hat az anyagcserére. Hatásuk csak átmeneti és folyadékpótlásra sem alkalmasak.  

Az energiaitalok dobozonként általában 80-300 milligramm koffeint tartalmaznak, ezért napi három doboznál többet nem szabad inni belőlük. Ennél több energiaital már nagyon megemeli a vérnyomást és a pulzust. Azoknak, akik érzékenyek a koffeinre, már kisebb mennyiség fogyasztása után is heves szívdobogásuk, vérnyomás-emelkedésük lehet, remeghetnek, de álmatlanság, hányás, szédülés, mellkasi fájdalom is jelentkezhet náluk.

Néhány egészséges tipp a fáradtság ellen

Az orvosok az élénkítőszerek helyett inkább azt javasolják, hogy egészséges életmóddal növeljük a teljesítőképességünket.: kiegyensúlyozott táplálkozással, elegendő folyadék fogyasztásával és rendszeres testmozgással. A kismértékű alváshiányon segíthet még a napközbeni szunyókálás, egy kis torna és a váltott, hideg-meleg zuhany.

Szilágyi Katalin

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu