A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A Sennder GmbH szállítmányozó cég megjelentette a 2023-as uniós fuvarozási-piacról szóló elemzését. A tavalyi esztendőre a fuvarpiac ingadozása és a klímavédelmi intézkedések bevezetése erősen rányomta a bélyegét. A fuvardíjak valamelyest emelkedtek az útadó és a költségek emelkedése miatt.

Tavaly a fogyasztás erősen visszaesett, ennek következtében a fuvarozók 47 százalékkal kevesebb megrendelést kaptak, ami a szállítóeszközök tartós túlkínálatához vezetett. Az előző évek alacsonyabb eredményeivel összevetve, csak 2023. november 24-től az év végéig mutatott emelkedést a fuvarteljesítmény. A fogyasztók töbsége ugyanis kivárta a fekete pénteki árcsökkentéseket a nagyobb vásárlásokkal.

A Sennder GmbH szerint a hidrogén és az elektromos meghajtások térhódítása 2024-ben folytatódni fog. A gazdasági ösztönzők a környezetbarát járművek használatát preferálják, így a szennyező járművek használata egyre drágább lesz. Az elektromos üzemmód ma még drágább a hagyományosnál, ezért a közúti árufuvarozásnak új megoldásokat és új üzleti modelleket kell találnia.

Például a magas költségek miatt ki kell alakítani az ágazatban tevékenykedők szorosabb együttműködését. A fejlődés másik kulcsa a digitalizálásban rejlik. A Sennder elemzői szerint idén sem számíthatunk a megrendelések jelentős növekedésére.  

Forrás: Verkehrsrundschau