A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Mi kell a darus teherautó vezetéséhez?

Vezetheti-e a teherautót úgy a sofőrünk, hogy a darukezeléshez nincs megfelelő engedélye – tette fel a kérdést olvasónk. 

A jármű vezetését és a darukezelést érdemes elválasztani egymástól. A teherautó vezetéshez a jogosítványon kívül nincs szükség külön képesítésre, akkor sem, ha az autón valamilyen engedélyhez kötött szerkezet található. De ha a sofőrnek nincs külön kezelői jogosultsága, akkor csak vezetheti az autót, a daruhoz nem nyúlhat. 

Ugyanilyen megítélés alá tartozik az emelőhátfal. Ez is emelőgépnek minősül, mint a daru. Az emelőhátfal kérdése azonban nehezebben kezelhető. Ha ugyanis a járművezetőnek nincs jogosultsága a használatához, akkor a rakteret sem nyithatja ki. Ha biztosítani tudjuk, hogy a felrakás és a lerakás helyszínén is lesz ehhez megfelelő személyzet, akkor magát a vezetést a sofőr gépkezelői papír nélkül is elláthatja. De meg kell vele értetnünk, hogy a raktérhez nem nyúlhat, akkor sem használhatja a hátfalat, ha egyébként ismeri a szerkezet működését. 

A daru, az emelőhátfal működtetéséhez a jogosítványon kívül gépkezelői vizsga szükséges. A sofőrnek ehhez két vizsgára van szüksége:

– egy emelőgépkezelői szakmai végzettségre (korábban okj)

– és egy gépkezelői jogosítványra.

A gépkezelői jogosítványt külön-külön kell megszerezni az egyes kategóriákra. A következők közül lehet választani:

– gépjármű emelő-hátfalak (4213)

– mobil szerelőállvány (4221)

– reptéri chartering jármű (4221)

– mobil szerelőkosár (4223)

– hidraulikus szerelőkosaras jármű (4224)

– konténer emelő (4374)

– autódaru (4411)

– lánctalpas daru (4431)

– járműre szerelt daru (4451). 

A gépkezelői szakmai tanfolyam valószínűleg változni fog. A kormány egy éve átalakította a szakképzés teljes rendszerét. A korábban ismert OKJ, azaz az Országos Képzési Jegyzék megszűnt. A helyette létrejövő, úgynevezett szakmajegyzék a több mint 700 korábbi szakma helyett mindössze 177 alapszakmát tartalmaz. Ezeket csak iskolai keretben lehet oktatni. A nem iskolai képzésben, hanem felnőttoktatás során tanulható szakmákat viszont nem foglalták külön jegyzékbe. Ilyen a gépkezelői tanfolyam is. Jelenleg az utolsó, régi OKJ-s tanfolyamok zajlanak, talán vannak még helyek, ahol be is lehet csatlakozni a képzésbe. Az új rendszer szerint induló képzéssel még nem találkoztunk. Egyelőre a szakmaszerzést előíró rendelet sem változott meg: bár az OKJ-t hatályon kívül helyezték, a gépkezelői végzettséget előíró miniszteri rendelet még mindig ezt várja el a jelentkezőktől (40/2009. KHEM rendelet). 

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu