A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Mikor kaphatunk felmentést a közlekedési korlátozások alól?

Pénteken befejezünk egy munkát, és hétfőn már kezdeni kell az új építkezésen. A nehéz gépet így hétvégén kellene mozgatni, csakhogy ott a hétvégi közlekedési korlátozás. Jó tudni, hogy szükség esetén kaphatunk egyedi felmentést a 7,5  tonnánál nehezebb teherautók közlekedésének tiltása alól.  

A hétvégi korlátozásokról szóló rendelet nemcsak tiltásokat fogalmaz meg, de lehetőséget ad arra is, hogy egyedi mentességet kérjünk. Mielőtt ehhez a megoldáshoz nyúlnánk, nem árt átlapozni a mentességek listáját, hátha valamelyik pont a mi feladatunkra is vonatkozik. A korlátozásról szóló 190/2008-as kormányrendelet például az útépítésre részben mentességet ad. Nem vonatkozik a nyári hétvégi korlátozás azokra a  járművekre,

– amik legalább Euro 3-as besorolásúak, és 

– amiket út- vagy vasútépítéshez, közműépítéshez, közérdekű beruházásokhoz használnak, vagy 

– az utak fenntartásához, javításához vagy tisztításához használják

– ha a jármű útvonala nem érint egyes kiemelt útszakaszokat. 

Fontos figyelembe venni a megjelölést, hogy ez a mentesség csak a nyári korlátozás alól vonja ki ezeket a járműveket. A nyári korlátozás július 1. és augusztus 31. között érvényes. Az ezen kívüli időszakban más megoldást kell keresni.

Az őszi-téli időszakban a korlátozás csak szombat este 10 órától vasárnap és munkaszüneti nap este 10 óráig érvényes. Ha ezen idő alatt mégis nélkülözhetetlen, hogy korlátozás alá eső járművel menjünk, akkor – bizonyos esetekben – próbálkozhatunk az egyedi mentesség megszerzésével. 

Mentességet a közlekedési hatóság adhat egy meghatározott időtartamra, legfeljebb egy évre. Az engedélyezés feltétele, hogy a jármű legalább Euro 3-as legyen, és közlekedése során ne érintse a kiemelt útszakaszokat. Összesen 19 kiemelt útvonal van, ezek nagyjából a turisztikai szempontból fontosabb területeken haladnak át. Így például tilalom alá esik az M7-es autópálya, de a vele párhuzamos 7-es főút is, mely a Balaton déli partján halad végig. Az útvonalak között főleg főutakat találunk, a gyorsforgalmi utak közül csak az M7-esre és az M2 egyes szakaszaira érvényes a tiltás. 

A mentességet a közlekedési hatóság akkor adhatja meg, ha az adott feladat semmilyen más közlekedési eszközzel nem teljesíthető. Mellette három feltétel közül legalább az egyiket teljesíteni kell: 

– a közlekedés a termelési és kereskedelmi ellátó rendszerek folyamatos áruellátásában jelentkező zavarok elhárítását szolgálja

– a folyamatos üzemű termelési technológiák alkalmazása során felmerülő zavar elhárítását szolgálja, vagy

– a szállítás egyedi jellegű, különleges szervezést igényel.

Láthatjuk, hogy a mentességre okot adó indokok között nem találjuk meg a hagyományos áruszállítást. Az nem elég indok a felmentéshez, hogy valamilyen árut sürgősen vinni kell. Az viszont megfelelő érv lehet, hogy tönkrement egy vidéki nagyáruház hűtője, és útnak kell indítani egy darut, hogy beemelje az új készüléket. Nagyjából ezt jelenti az a kitétel, hogy az áruellátásban jelentkező zavar elhárítását szolgálja a szállítás.

Mi kell a kérelemhez?

A kérelem benyújtásához a következőkre van szükség:

– pontosan meg kell nevezni a szállítandó árut, annak tömegét, méretét, csomagolásának jellegét,

– részletesen meg kell indokolni, hogy a szállítás miért nem végezhető 7,5 tonna megengedett legnagyobb össz­tömeg alatti tehergépkocsival

– a szállításhoz szükséges tehergépkocsik számának indokolása

– a szállítás tervezett időpontja (csak eseti felmentés esetében)

– a szállítás tervezett útvonala

– a szállító tehergépkocsik üzembentartójának neve, címe

– a szállító tehergépkocsik gyártmánya, felépítmény kialakítása, forgalmi rendszáma

– a kérelmező aláírása, bélyegzője

– a kért felmentés időbeli hatálya

– nyilatkozat arról, hogy a tilalom ideje alatt a meghatározott kiemelt útvonalakat nem veszik igénybe.

Be kell nyújtani a következő dokumentumokat is:

– a tehergépkocsik forgalmi engedélyének másolata

– bérlő által benyújtott kérelem esetén a bérleti szerződés másolata

– megrendelő által benyújtott kérelem esetén a fuvarozási megrendelés másolata, és

– engedélyenként (járművenként) fizetendő eljárási illeték.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu