A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Mikor kell áfát fizetni a külföldön vásárolt autó után?

Olvasóink kérdezték:

Ha az Európai Unió egy másik tagállamából szerzünk be járművet, akkor az áfa szempontjából két fontos dologra kell figyelnünk. Az egyik, hogy a gépkocsi újnak számít-e, és hogy az eladó magánszemély vagy cég.

Az új és újszerű autókra áfát kell fizetnünk

Az új autók után áfát kell fizetni.

Az áfatörvény szerint az a jármű minősül újnak, amelyik

– kevesebb mint 6 hónapja került forgalomba,

– vagy 6.000 kilométernél nem tett meg többet.

Nem kell tehát mind a két feltételnek egyszerre megvalósulnia, ha az egyik teljesül, akkor az autó már újnak számít. Ha új vagy újszerű autót veszünk, akkor áfát kell fizetni rá, teljesen mindegy, hogy cég vagy magánszemély az eladó.

Az áfa 27 százalék, amit az áfabevallásban kell bevallani (a NAV 65-ös számú nyomtatványát és az A60 számú összesítőt kell kitölteni). Az alanyi mentes adózók fizetendő áfáját az adóhatóság fogja kivetni, mivel ők nem készítenek áfabevallást. Az áfa alapja a jármű vételára és a hozzá kapcsolódó költségek lesznek. Ilyen költség például a jármű szállítási költsége.  

Mivel az autót a vállalkozási tevékenységünkhöz használjuk, így az áfáját levonhatjuk.

Használt autónál 

Használtnak csak 6.000 kilométernél többet futott és 6 hónapnál régebben nyilvántartásba vett jármű számít. (Itt már teljesülnie kell mindkét feltételnek.)

Használt dolgokra általában nem kell áfát fizetni, de a gépjármű beszerzés más tészta. Ha magánszemélytől vesszük az autót, akkor valóban nincs áfa, ha viszont cégtől, akkor lesz. De nem mindegy, hogy ki az eladó, és ő hogy adózik.

A használtautó kereskedők általában az árrés adózást használják. Ha tehát kereskedőtől vesszük az autót, akkor ők felszámítják az áfát, mi pedig áfásan vesszük meg. A számlán szerepel, hogy „különbözeti adózás”. Ilyenkor több dolgunk nincs vele, itthon már nem kell áfát fizetni.

Ha viszont egy külföldi cégtől vesszük meg az autót, amelyik nem különbözeti adózást alkalmaz, akkor itthon áfát kell fizetnünk. Ilyenkor a számlán azt látjuk, hogy adómentes értékesítés.

Ilyenkor ugyanaz van, mint amit az új autó vásárlásnál leírtunk. A 27%-os itthoni áfát az áfabevallásban “valljuk be”, vagy alanyi menteseknek a NAV állapítja meg. Ezt elszámolhatjuk levonható adóként, ha az autót adóköteles tevékenységhez használjuk.

Szilágyi Katalin

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu