A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Mikor legyen a tartálykocsi fuvarokmányai között a tisztítási bizonylat?

Kérdés: Az üres tartálykocsimat visszafordították a horvát-magyar határról, mert nem volt nálam a tisztítási bizonylat. Úgy tudom, nem ADR-s szállítmány esetén erre nincs szükség. Vajon mi történhetett?

A tisztítási bizonylat az ömlesztett élelmiszerek és a veszélyes anyagok szállításánál a rakomány különleges kísérő okmánya. Bemutatására igazából két helyen van szükség: a lerakó és a felrakó helyen.  A feladónak és a címzettnek is az az érdeke, hogy a tartályba felrakott áru ne szennyeződjön. Ezt garantálja a szabályosan kiadott Európai Tisztítási Dokumentum (ECD). 

Csak ADR-es szállítmánynál szokták megnézni a határon, hogy megvan-e

A határon inkább csak darabra szokták ellenőrizni, hogy ott van-e ez a dokumentum a veszélyes anyagot szállító kocsi papírjai között. Egy esetben képzelhető el, hogy ellenőrzik a tisztítási bizonylatot: ha sérültnek látják a plombát. Ilyenkor joggal gyanakodhat a határőr, hogy menet közben feltöltötték, kicserélték az árut. De a nem ADR-es fuvaroknál a határon nem szokták ellenőrizni az ECD meglétét – magyarázza a Magyar Tartálytisztítók Szövetségének szakembere

A magyar-horvát határ egy ideig kivétel volt. Mivel Horvátországban sokáig nem volt minősített mosó, így a határőrök csak tisztán engedték be a tartálykocsikat, hiszen a koszos tartálynak esélye sem lett volna megtisztulni a felrakóigon. 2020-ban viszont Horvátországban is megnyílt az első minősített mosó, így most már nem fordítják vissza a tisztítási bizonylat nélkül érkező autókat. 

Tartálytisztítás

A tartálytisztítás elengedhetetlen része a vegyi anyagok, élelmiszerek és egyéb ömlesztett termékek szállításának. A tisztítást hideg vagy forró vízzel végzik, néha savas vagy lúgos tisztítószerekkel. A tisztítási folyamaton túl lényeges elem a keletkezett szennyvíz megfelelő, környezetbarát kezelése is. Tartálytisztítást hazánkban kizárólag a Magyar Tartálytisztítók Szövetsége által minősített szolgáltatók végezhetnek. Magyarországon jelenleg 14 mosó rendelkezik minősítéssel, vagyis ECD kiadási jogosultsággal (bit.ly/MagyarországiMosók). Az ECD egy sorszámozott, több példányú, nehezen másolható tisztítási bizonylat.

Őri András

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu