A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Milyen árfolyamon kell számolni a német minimálbért?

A német jogszabályok csak azt írják elő, hogy a Németországban dolgozó sofőröknek kötelező megfizetni a 8,5 eurós minimálbért. Azt viszont már sehol nem jelzik, hogy az euróban számolt bért milyen árfolyamon kell forintra váltani, hogy rendben legyen az elszámolás?

A német bértörvény eurós béreket ír elő, de az országba szállító magyar sofőr forintban fogja megkapni a bérét. Már néhány forint tévedés elég lehet ahhoz, hogy a német hatóságok szerint a munkaadó ne teljesítse a kötelességét, a minimálbér megfizetését. Ezt a néhány forintnyi tévedést egy átváltási hibával is könnyű lenne összehozni. Akkor milyen árfolyamot kell alkalmazni?

Az európai gazdasági térségben a határon átnyúló szociális juttatások kifizetéseit egy régi uniós rendelet szabályozza. Ez eredetileg még egy 1972-ben született megállapodás. Ez írja elő, hogy ha valakinek az egyik országban szerzett jogosultságát (nyugdíját, betegbiztosítását) a másik országban fizetik ki, akkor milyen árfolyamokat kell ehhez alkalmazni. Ehhez a rendelethez nyúltak most a németek is.

A bérek átváltásához ebben az esetben az árfolymokat negyedévente szabják meg. A rendelet hivatalos megfogalmazása szerint a „valamely pénznemben megjelölt összeg valamely más pénznemre történő átváltására alkalmazott árfolyam a Bizottság által számított árfolyam, amelynek alapja a (2) bekezdésben meghatározott bázisidőszak folyamán az Európai Központi Bank által kihirdetett referencia árfolyamok havi átlaga.” Ez a referencia-időszak az elmúlt negyedév első hónapja. Tehát
· április-június között a januári
· július-szeptember között az április
· október-december között a júliusi
· január-április között az októberi havi átlagokat kell alkalmazni.

Erről található egy tájékoztató anyag a német DVKA honlapon (ez a külföldi kapcsolatokat érintő egészségügyi-biztosítási témák hivatalos tájékoztató honlapja). Az oldalon 2007-től kezdődően letölthetők az aktuális negyedévre vonatkozó árfolyamok.

Most, azaz 2015 első negyedévében a németországi béreket 307,846 forintos árfolyamon kell kifizetni a sofőröknek. Így a sofőr legkisebb kötelező bruttó órabére 2617 forint. 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu