A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Milyen engedély kell a bontott pala szállításához?

Szállíthatok bontott palát? – kérdezte olvasónk, akinek a mintegy 70 kilométerre lévő lerakóba kellene elvinnie az anyagot. Vállalná a munkát, ám azt gyanítja, hogy ez nem egy egyszerű fuvar. Igaza van: hulladékszállítási engedély nélkül fuvarozóként esélye sincs, hogy a lerakóban átvegyék tőle a szállított palát. Összefoglaljuk, mire van szükség a bontott pala szállításához.

A palatetős házak a hatvanas évek első felétől lepték el a falvakat és a városokat. Ilyen tetőt kapott szinte minden családi ház, s erre cserélték a régi bérházak megroppant cseréptetőit is. A palatetős házak többsége már 50 éves is elmúlt, s erősen megérett egy alapos felújításra. Ennek során szinte biztosan cserélni kell a tetőt, így a következő években sok palatetős szállításra érkezhet megkeresés.

Mi a baj a palatetővel?

A hagyományos palatető egy egészségre rendkívül veszélyes anyagot, azbesztet tartalmaz. Az azbesztet az 1950-es és 60-as években használták építkezéseken, többnyire szigetelésekhez. Ezt az anyagot keverték a pala anyagába is.

Az azbeszt olcsó, jó hőszigetelő és tűzálló, de emellett rendkívül rákkeltő. Az azbesztet tartalmazó anyag nem okoz gondot, amíg a felülete ép. Ha viszont törik, porlik, akkor a levegőbe kerülő por belégzése súlyosan károsítja a légzőszerveket. Az azbesztet tartalmazó anyagot, így a palát is tilos forgalomba hozni, tilos vele bármilyen munkát végezni és bontáskor a palát veszélyes hulladékként kell kezelni. Tehát ha hozzá kell nyúlni a tetőhöz, akkor a palával egy dolgot lehet tenni: szakszerűen bontani és veszélyes hulladékként kezelve elszállítani.

Pala szállítása és lerakása

Az azbesztet tartalmazó pala veszélyes hulladék. Bontása a veszélyes anyagokra vonatkozó előírások betartásával történhet. Lerakása csak az erre szolgáló telepeken lehetséges. Sima hulladéklerakóba nem hordható, építési hulladékkal nem keverhető.

A bontott palát csomagolva, veszélyes anyagként kell kezelni. Az azbeszt a szállítás során nem szóródhat ki, nem kerülhet a levegőbe. Ezért lefedve kell szállítani, amit legtöbbször úgy oldanak meg, hogy több köbméteres zsákokba csomagolják. Csak a megfelelő minősítésű, veszélyes anyag tárolására alkalmas zsákba szabad csomagolni, amiket pl. azbeszt zsák vagy ADR minősített zsák néven lehet beszerezni kereskedésekben.

Hulladékszállítási engedély kell, ADR nem

A bontott pala szállításához hulladékszállítási engedélyre van szükség. Engedélyt a megyei környezetvédelmi hatóságok állítanak ki, vagy országos hatókörrel a Pest megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya. Az engedélykérelem benyújtása előtt már rendelkezni kell környezetvédelmi azonosítóval (ez a KÜJ, azaz környezetvédelmi ügyfél jel, igényelni a kapu.okir.hu oldalon lehet ügyfélkapus azonosítással). Az engedélyeztetés nem olcsó: nem veszélyes hulladék szállítására 120 ezer a hatósági díja, veszélyes hulladék szállítására 180 ezer forint (aki veszélyes és nem veszélyes anyagot is szállít, annak mindkét engedélyre szüksége van). Az engedély 5 évig érvényes. Ha lejár, egyszerű hosszabbítás nincs, újra végig kell menni az engedélyeztetés teljes folyamatán.

ADR a pala szállításához nem kell. Az ADR erre a következő előírást tartalmazza: “Azok az azbesztek, amelyek természetes vagy mesterséges kötőanyagba (pl. cement, műanyagok, aszfalt, gyanták vagy ásványérc) oly módon vannak beágyazva vagy azon rögzítve, hogy abból belélegezhető azbeszt szálak a szállítás során veszélyes mennyiségben nem szabadulhatnak ki, nem tartoznak az ADR előírásainak hatálya alá. Azok az azbesztet tartalmazó gyártmányok, amelyek ezt a feltételt nem elégítik ki, de úgy vannak csomagolva, hogy belélegezhető azbeszt szálak a szállítás során veszélyes mennyiségben nem szabadulhatnak ki, nem tartoznak az ADR előírásainak hatálya alá.”

Saját pala szállításához nem kell engedély

A pala szállításához egy esetben nem kell hulladékszállítási engedély:

– ha magánszemély tulajdonosnál keletkezett palát rakják le,

– arra alkalmas gyűjtőedényben

– és nem üzletszerű szállítás keretében (2012. évi CLXXXV tv. 12.§ 2c. pontja).

Ez azt jelenti, hogy a magánszemély tulajdonos szállítási engedély nélkül is lerakhatja a palát a telepen, ha saját maga viszi, vagy az ismerőse szívességből elfuvarozza neki. Pénzért végzett fuvarozás során viszont már megkövetelik az engedély meglétét. Szállítási engedély nélkül érkező fuvarozótól a lerakó nem veheti át a veszélyes anyagnak minősülő palát.

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu