A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Január elsejétől a belföldi és a nemzetközi fuvarozásban dolgozók adómentesen adható napidíja is megváltozott. Bár már írtunk róla korábban is, de olvasóink érdeklődése alapján úgy gondoljuk, érdemes még egyszer összefoglalni a változásokat.

Belföldi napidíj

A belföldi fuvarozásban dolgozók számára eddig is elérhető volt egy 500 forintos napidíj. Ez egyébként nemcsak a fuvarozásban, hanem minden más ágazatban is adható, ha kiküldetésbe megy a dolgozó.  A túl alacsony összeg miatt azonban ezzel nagyon kevés munkáltató foglalkozott.

Idén január elsejétől ez megváltozott. Az általános napidíj maradt 500 forint. Azonban a belföldi árufuvarozásban és személyszállításban dolgozó járművezetők és kocsikísérők számára lehetővé tették, hogy a munkaadó napi 3 ezer forintos napidíjat fizessen adómentesen. Ennek a feltételei a következők:

  • a gépkocsivezető legalább 6 órát a telephelyén kívüli településen dolgozik
  • más jogcímen nem kap költségtérítést, például nem fizetik az ebédjét
  • a napidíjat csak alkalmazottaknak lehet elszámolni, alvállalkozó sofőrnek nem.

A 3 ezer forint egy napidíj-átalány. Ez azt jelenti, hogy nem kell számlákkal igazolni az összeg elköltését.

Külföldi napidíj

A nemzetközi fuvarozásban és személyszállításban dolgozók számára eddig a napi 40 eurós napidíj volt a legmagasabb elérhető költségtérítés. Ez az összeg január elsejétől napi 60 euróra változott. A feltételek ugyanazok maradtak, mint korábban. Az emelt összegű, most már 60 eurós térítés akkor jár, ha a gépkocsivezető semmilyen más jogcímen nem részesül költségtérítésben. (Ez alól egyedül az autóval kapcsolatos költségek megtérítése lehet kivétel.) Ha kap más jogcímen is valamilyen térítést (például fizetik a szállását vagy az étkezését), akkor csak napi 15 euró lehet továbbra is az adómentesen adható költségtérítés.

Napidíj kifizetése

Az adómentesen adható napidíj egy kiküldetéshez kapcsolódó juttatás, költségtérítés. Kifizetéséhez tehát elsősorban az kell, hogy a járművezető hivatalosan kiküldetésben legyen. Ehhez egy kiküldetési rendelvényt kell kitölteni, s azon lehet elszámolni a számára járó költségtérítések összegét is. A jogszabály alapján járó költségtérítés kifizetése adómentes, tehát a kifizetéshez nem kell belőle semmit sem levonni.

Forrás: 437/2015. kormányrendelet a belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló költségtérítéséről