A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Milyen védőfelszerelést adjunk a sofőröknek?

Maszkot, kézfertőtlenítőt és gumikesztyűket mindenképpen adjunk!

A koronavírus kapcsán elrendelt vesztegzárak miatt Európa-szerte elnéptelenedtek a városok és az autópályák. Csak a kamionosok róják az utakat, hogy folyamatos legyen az áruszállítás. A legkevesebb, amit az egészségük védelmében tehetünk, hogy védőcsomaggal látjuk el őket. Ebben legyen: maszk, kézfertőtlenítő, gumikesztyűk és védőszemüveg.

Milyen maszkot válasszunk?

Járvány idején hasznosak lehetnek a különféle maszkok a védekezésben, de nem mindegyik veszi fel a harcot ténylegesen a vírus ellen. 

Teljes körű védelmet egyedül az FFP3 (filtering face piece 3) munkavédelmi szájmaszk, vagy más néven N95 maszk nyújt. Ez teljesen zárt, rásimul az arcra, belégzéskor 99 százalékban megszűri a levegőt, így a vírusok nem juthatnak be a szervezetbe. A védelmet szolgálhatja az FFP2-es besorolású maszk is, de ez csak 92-94 százalékban szűri meg a levegő részecskéit.

Tegyük hozzá, hogy a maszkok csak akkor védenek, ha tökéletesen illesztjük az arcunkra, és nem mozdítjuk el őket. Más esetekben csökken a védő hatásuk. Tehát meg kell tanulni, hogyan kell őket szakszerűen felvenni. Azt érdemes tudni, hogy ezeken a maszkokon át nehéz beszívni a levegőt, emiatt a dolgozók nem tudják egyfolytában, hosszú ideig viselni. És mivel a használat során nehezebben kapnak levegőt, ez veszélyeztetheti őket vezetés közben.

Ezeket a típusú maszkokat munkavédelmi szakáruházakból szerezhetjük be vagy interneten rendelhetjük meg, ha egyáltalán még lehet kapni. A járvány előtt 500-700 forintba került egy darab, most már 1500-2600 Ft/db áron lehet megvásárolni, de csak 10 darabos egységekben, így 26 ezer forintot kell fizetnünk érte.

A sebészeti szájmaszk a cseppfolyós fertőzésektől óv, megakadályozza, hogy a szájunkhoz vagy az orrunkhoz nyúljunk, és így a kezükről az arcukra kerüljön a vírus. A megfertőződés kockázatát tehát csökkenti, de mivel nem fedi le teljesen az arcot, oldalt a réseken bejuthatnak a vírusok. Arra alkalmasabbak inkább, hogy aki beteg, köhög, tüsszög, ne szórja szét a kórokozókat a környezetében. Ezek a maszkok is drágultak a járvány hatására, korábban még 50 forintért is lehetett kapni, most körülbelül 800 forintért árulják a gyógyszertárakban. 

Érdemes több darab egyszer használatos sebészeti szájmaszkot biztosítani, amit étkezéskor le tudnak venni. A maszkot fertőtleníteni kell, mielőtt kidobnánk. Tiszta kézzel vegyük le, fújjuk be a belsejét fertőtlenítőszerrel és csak utána dobjuk ki egy lezárható szemetesbe! 

A maszkok használatával kapcsolatban fontos, hogy csak alapos kézmosás, kézfertőtlenítés után, teljesen tiszta kézzel szabad fel és levenni, máskülönben a vírus könnyen az arcunkra kerül és megfertőzzük magukat.

Hasznos lehet a védőszemüveg is

A koronavírus ép bőrön keresztül nem tud behatolni a szervezetbe, de a nyálkahártyán át igen és ott azonnal szaporodni kezd. A szem kötőhártyáján keresztül tehát fertőzhet. Az egészségügyi szakemberek is ezért viselnek gyakran védőszemüveget, amikor fertőzött betegekkel érintkeznek. Bár a szájon át történő fertőzésnél alacsonyabb a kockázata annak, hogy a vírus a szemen keresztül fertőz meg valakit, hasznos lehet a védőszemüveg. Ezt barkácsáruházakban, munkavédelmi áruházakban vásárolhatunk.

Több gumikesztyűre is szükség lesz

Biztosítsunk a sofőröknek több darab eldobható gumikesztyűt is. Ez védi a kezük bőrét, de a kívülről rátapadt szennyeződéssel ugyanúgy terjeszthetik a vírust, megfertőzhetik magukat. Ezért mielőtt leveszik azt, fertőtlenítsék alkoholos fertőtlenítővel, és utána dobják ki.

Mit tehetünk még a dolgozók érdekében?

Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy a fertőzést bárhol elkaphatják. Akár a benzinkúton, ha megfogják a töltőpisztolyt, vagy ha készpénzzel fizetnek valahol. Ezért ezek használata után mindig fertőtlenítsék a kezüket, mielőtt a sofőrkabinba szállnak, hiszen abban töltik a nap nagy részét. Lehetőség szerint vigyenek magukkal vécépapírt, törlőkendőt, kézfertőtlenítőt, mert kevés helyen tudnak megállni és előfordulhat, hogy útközben nem tudnak venni.

Szilágyi Katalin

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu