A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az adóhivatal számára eleve gyanús lesz az a kisvállalkozó, aki nem választja a kisadózói formát, holott az neki előnyös lenne. Ez egy új jelenség az ellenőrzési gyakorlatban. Korábban nem volt arra példa, hogy egy vállalkozás attól legyen már eleve gyanús, hogy nem választott egy számára kedvező lehetőséget.

A NAV már 2016-tól egy új szemlélet alapján végzi az ellenőrzéseit. Eszerint sok esetben feltételezhető, hogy az adózó csak véletlenül követett el valamilyen hibát, és ha lehetőséget kap rá, ki fogja javítani. Az adóhivatal szerint ez az új módszer nagyon is hatékony: egy közleményük szerint az elmúlt egy évben javult az adózási fegyelem, nőtt az ellenőrzések hatékonysága és nőttek az adóbevételek is.

A NAV számára a 2017-es évet is ez az újdonságnak számító magatartás folytatása határozza meg. Az idei működés négy fő irányt követ:

  1. Célzott kiválasztás

A kiválasztás általában egy hosszú kockázatelemzés eredménye. A NAV-hoz rengeteg adat fut be az online pénztárgépekből, a különböző bevallásokból, kötelező adatszolgáltatásokból, az EKAER-bejelentésekből stb. A kockázatelemzés során összevetik a különböző helyekről érkező adatokat. Akkor kezdenek meg egy ellenőrzést, ha az egymás mellé tett adatok valamilyen gyanús jelenségre utalnak.

2017-ben tehát inkább ott vizsgálódnak, ahol nagyobb kockázatot látnak, s még kevesebb lesz a véletlen kiválasztás.

  1. Támogatás a büntetés helyett

Ez az új szemlélet a NA szerint elsősorban két dolgot jelent: az egyik, hogy büntetés helyett inkább a támogatásra, hibajavításra helyezik a hangsúlyt. Ma például egy feltárt szabálytalanság esetén már többnyire lehetőséget adnak arra, hogy a vállalkozó önellenőrzéssel kijavítsa a hibát. Korábban erre nem volt lehetőség.

  1. Kiemelt adózók vizsgálata

Ebbe a körbe a legnagyobb adózók, például a multinacionális cégek tartoznak. Őket azért is kiemelten kezeli a NAV, mert sokkal nagyobb a súlya egy-egy apró tévedésnek is. Ebben a körben egy százaléknyi tévedés is jelenthet milliárdos adókiesést. A NAV szerint ennek a körnek leginkább a tévedés, véletlen hiba a fő problémája – tehát ebben a körben kevésbé jellemző a szándékos adócsalás, a fiktív számlák befogadása.

  1. Feketegazdaság elleni fellépés

A NAV a legnagyobb erőket általában erre a területre összpontosítja. Kiemelten figyelik azokat a területeket, vagy azokat a jól felismerhető magatartásokat, melyek adóelkerülésre utalnak. Eleve gyanúsak például a vidékről a főváros környékére költöző cégek – az ilyenek 2017-ben elég sok vizsgálódásra számíthatnak. A nagyobb cégsűrűség miatt Budapesten sokkal könnyebb észrevétlenül eltűnni. Sok társaság eleve ezért cseréli a vidéki székhelyet budapestire. Hasonlóan kockázatosnak minősülnek a székhelyszolgáltatást igénybe vevő vállalkozások.

Ilyen kiemelt figyelmet érdemlő pont, ha egy vállalkozás gyakran tesz EKAER-bejelentést, de sem a felrakó címe, sem a kirakodás helye nem kötődik a vállalkozáshoz: nem székhely és nem bejelentett telephely.

A kis cégeknél már az is gyanút keltő jelenségnek számít, ha a vállalkozás jobban járna a kisadózással, de mégsem ezt a formát választja. Ebben az esetben felmerül annak a gyanúja, hogy a vállalkozó teljes egészében az adófizetés elkerülésére törekszik: annyi költséget próbál elszámolni, hogy még a havi 50 ezer forintot se kelljen kifizetnie. Ilyen és ehhez hasonló jelek esetén gyullad ki a képzeletbeli piros lámpa, és jelzi az adóhivatal ellenőreinek, hogy az érintett vállalkozásnál talán nincs minden rendben.

Milyen tevékenységeket ellenőriznek kiemelten?

Minden évben kiemeli a NAV azokat a területeket is, melyek vállalkozói kiemelt figyelemre számíthatnak. A kiemelt célterületek közé több olyan is bekerült, ahol a vállalkozásoknak most január elsejétől kötelező a pénztárgép használata. Ilyenek például:

  • az autójavítók,
  • az autó- és motorkereskedők,
  • a használtautó-kereskedések,
  • az ingatlanok bérbeadása,
  • a szálláshely-szolgáltatás
  • és a személyszállítás is.

A személyszállításban a kiemelt figyelem elsősorban a taxiscégeket érinti, különös tekintettel a nem hagyományos működésű cégekre (mint volt az Uber utódai).