A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Mit tehetünk a céges devizahitelekkel?

A céges devizahitellel rendelkezők többször kaphattak egymásnak ellentmondó híreket az elmúlt fél évben a visszafizetéssel kapcsolatban. A korábbi politikusi nyilatkozatok ellenére az október közepén már minden részletében hatályba lépett törvény csak a lakossági hitelek újraszámolására vonatkozik. Megfogalmazása szerint a törvény a „fogyasztói” kölcsönszerződésekre vonatkozik, azaz csak azokra, melyeket magánszemélyek kötöttek.

A céges devizahitelek esetén tehát a hitelfelvevő nem számíthat semmilyen visszatérítésre sem a kamatváltozások, sem az árfolyamkülönbségek miatt. A hiteleket az eredeti szerződés szerint kell továbbra is törleszteni.

A hitelt felvevő vállalkozás számára a megoldást a hitel forintosítása jelenthet. Ezzel el tudja kerülni a cég a további árfolyam-emelkedésből eredő kockázatot. Hitelkiváltásra a legjobb eszköz ma az állam által támogatott Növekedési Hitelprogram igénybe vétele lehet. Ez a hitel 2,5 százalékos kamattal vehető igénybe, és fel lehet használni devizahitelek kiváltására is. Ennél jobb feltételeket kereskedelmi bankok nem tudnak ajánlani.

A hitel forintosításának az igazán nagy hátránya az, hogy a hitelfelvevő ezzel egy az egyben átvállalja az eddigi árfolyam-emelkedés összes terhét. Egy 10 millió forintos 160 forintos árfolyamon felvett svájci frankos hitelből az eddigi 6-8 év törlesztés után még mindig lehet mai árfolyamon számolva 15 millió forintos tőketartozás. Aki tehát forintosítani akarja a hitelét, annak ezt a hatalmas veszteséget kell lenyelnie. Másfélszeresére növekedett a tartozása úgy, hogy éveken keresztül rendben fizette a havi részleteket. Csakhogy úgy tűnik, nincs más út.

A kormány szándéka szerint a devizahitelek átalakítása nem fejeződik be a mostani lépéseknél. Még nincsenek meg az erre vonatkozó törvények, de már biztos, hogy jövőre forintosítani akarják az összes svájci frankos hitelt, méghozzá piaci árfolyamon. ebben már nem lesz újabb állami segítség. Tehát egy devizahiteles cég jövőre már semmiképpen sem fogja megúszni, hogy a frankhitelét akkor is forintosítsa, ha az a számára kétszeres tartozást fog jelenteni. Az viszont valószínű, hogy minél hamarabb lép, annál jobb feltételeket kaphat a bankoktól.

Jövőre, ha elindul a hitelek tömeges forintosítása, nem valószínű, hogy a bankok a mostani 2,5 százalékosnál kedvezőbb forinthitelt tudnak majd kínálni. Ez a mostani állami segítség nem lesz. A Nemzeti Bank által finanszírozott 2,5 százalékos lehetőség nélkül majdnem 10 százalékos kamatra adják a legolcsóbb vállalkozói kölcsönöket.

Jövőre a frank árfolyama is tovább nőhet – ezt az emelkedést ma sem lehet kiszámolni. Az elmúlt évek mozgása alapján csökkenésre nem számíthatunk. Dughatjuk a fejünket a homokba, s várhatjuk, hogy ahogy az árfolyam megemelkedett, úgy majd csökkenni is fog, de ez csak saját magunk hitegetése lenne. A frank árfolyama továbbra is felfelé fog mozogni, a devizában nyilvántartott tartozás továbbra is egyre magasabb lesz.

Ha tehát Önnek céges devizahitele van, igazából csak két dolgot tehet: igyekszik most rögtön egy kedvezőbb forinthitelre váltani például az állami támogatásos, 2,5 százalékos hitel segítségével, vagy jövőre fogja kényszerből forintosítani, de akkor már sokkal rosszabb feltételekkel. Várhatjuk tétlenül is, hogy hátha történik valami, de nem fog. Céges devizahitelekre ez a két lehetőség maradt.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu