A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A céges devizahitellel rendelkezők többször kaphattak egymásnak ellentmondó híreket az elmúlt fél évben a visszafizetéssel kapcsolatban. A korábbi politikusi nyilatkozatok ellenére az október közepén már minden részletében hatályba lépett törvény csak a lakossági hitelek újraszámolására vonatkozik. Megfogalmazása szerint a törvény a „fogyasztói” kölcsönszerződésekre vonatkozik, azaz csak azokra, melyeket magánszemélyek kötöttek.

A céges devizahitelek esetén tehát a hitelfelvevő nem számíthat semmilyen visszatérítésre sem a kamatváltozások, sem az árfolyamkülönbségek miatt. A hiteleket az eredeti szerződés szerint kell továbbra is törleszteni.

A hitelt felvevő vállalkozás számára a megoldást a hitel forintosítása jelenthet. Ezzel el tudja kerülni a cég a további árfolyam-emelkedésből eredő kockázatot. Hitelkiváltásra a legjobb eszköz ma az állam által támogatott Növekedési Hitelprogram igénybe vétele lehet. Ez a hitel 2,5 százalékos kamattal vehető igénybe, és fel lehet használni devizahitelek kiváltására is. Ennél jobb feltételeket kereskedelmi bankok nem tudnak ajánlani.

A hitel forintosításának az igazán nagy hátránya az, hogy a hitelfelvevő ezzel egy az egyben átvállalja az eddigi árfolyam-emelkedés összes terhét. Egy 10 millió forintos 160 forintos árfolyamon felvett svájci frankos hitelből az eddigi 6-8 év törlesztés után még mindig lehet mai árfolyamon számolva 15 millió forintos tőketartozás. Aki tehát forintosítani akarja a hitelét, annak ezt a hatalmas veszteséget kell lenyelnie. Másfélszeresére növekedett a tartozása úgy, hogy éveken keresztül rendben fizette a havi részleteket. Csakhogy úgy tűnik, nincs más út.

A kormány szándéka szerint a devizahitelek átalakítása nem fejeződik be a mostani lépéseknél. Még nincsenek meg az erre vonatkozó törvények, de már biztos, hogy jövőre forintosítani akarják az összes svájci frankos hitelt, méghozzá piaci árfolyamon. ebben már nem lesz újabb állami segítség. Tehát egy devizahiteles cég jövőre már semmiképpen sem fogja megúszni, hogy a frankhitelét akkor is forintosítsa, ha az a számára kétszeres tartozást fog jelenteni. Az viszont valószínű, hogy minél hamarabb lép, annál jobb feltételeket kaphat a bankoktól.

Jövőre, ha elindul a hitelek tömeges forintosítása, nem valószínű, hogy a bankok a mostani 2,5 százalékosnál kedvezőbb forinthitelt tudnak majd kínálni. Ez a mostani állami segítség nem lesz. A Nemzeti Bank által finanszírozott 2,5 százalékos lehetőség nélkül majdnem 10 százalékos kamatra adják a legolcsóbb vállalkozói kölcsönöket.

Jövőre a frank árfolyama is tovább nőhet – ezt az emelkedést ma sem lehet kiszámolni. Az elmúlt évek mozgása alapján csökkenésre nem számíthatunk. Dughatjuk a fejünket a homokba, s várhatjuk, hogy ahogy az árfolyam megemelkedett, úgy majd csökkenni is fog, de ez csak saját magunk hitegetése lenne. A frank árfolyama továbbra is felfelé fog mozogni, a devizában nyilvántartott tartozás továbbra is egyre magasabb lesz.

Ha tehát Önnek céges devizahitele van, igazából csak két dolgot tehet: igyekszik most rögtön egy kedvezőbb forinthitelre váltani például az állami támogatásos, 2,5 százalékos hitel segítségével, vagy jövőre fogja kényszerből forintosítani, de akkor már sokkal rosszabb feltételekkel. Várhatjuk tétlenül is, hogy hátha történik valami, de nem fog. Céges devizahitelekre ez a két lehetőség maradt.

4 válasz

 1. Értem én hogy gőzgép, de mivel megy? Ezen kivül már csak azt nem értem ha a törvény , a kormány vagy bárki kimondja hogy ez meg ez a szerződés nem jó, tisztességtelen , érvénytelen stb. akkor a szerződéssel van a baj nem azzal aki felvette.Igaz? Hogy lehet szelektálni ha magánszemély vette föl akkor tisztességtelen ha pl. egy Bt akkor tisztességes? Akkor most a szerződéssel van a baj vagy azzal aki felvette. Ezek után ha bt. vagy kft vette fel gépkocsihitelt igaz nem kell félnie büntetéstől?

 2. Üdvözlöm
  Egyéni vállalkozó vagyok.
  Mikor hitelér könyörgünk akkor az a válasz hogy KFT nek menne.
  Bármi nemű ügyintézés , az a válasz hogy miért nem cég.
  20 milliós autóvásárlás után vissza fizettünk 30 millió fölött.
  Akkor mink nem cég nem Kft nem emberek vagyunk.
  Akkor hová sorol a kormányunk.
  A határokon tartozás végett el is kobozzák az autót , erre jók vagyunk.
  Üdv
  Szamosfalvi Károly EV

 3. Üdvözlöm a Szerkesztőséget és az előttem szólókat.
  Ez a hozott törvények egyike ami jól bizonyítja, hogy politikai célokat szolgál. A cégek nem szavaznak csak a magányszemélyek. Amúgy meg a kis cégekre nincs szüksége a magyar gazdaságnak. Fuvarozás terén pedig a pár autós vállalkozások szintén halálra vannak ítélve. Be kell állni a sorba, el kell sajátítani azokat a nemes emberi tulajdonságokat mint a lopás, hazudozás, képmutatás, és akkor minden rendben lesz. Volt már ilyen korszak, úgy hívták, hogy szocializmus. Hogy most milyen izmusnak fogjuk hívni? Lehet találgatni.
  Üdvözlettel: Patekné Nagy Judit

 4. Tisztelt Nagy Csaba újságíró úr !
  Ezúton szeretném megköszönni ezidáig küldött hírleveleit. Előszeretettel olvasom, különösen azokat amik érintik vállalkozásunkat akár jó akár rossz hír az. Figyelemmel kísértem a deviza ügyet, annál is inkább, mivel a mi vállalkozásunk is érintettje volt. Azt kell, hogy mondjam nagyon megnehezítette az életünket…választani kellett megélhetés..járulékok..fizetések, vagy devizahitel..nehéz döntés volt, végül kétszer öt hónapra függesztettem fel a
  tőketörlesztést miközben a kamatokat továbbra is fizettem. Egyetértek az előttem szólókkal ! Miért a megkülönböztetés?? Miért vagyunk mi vállalkozók kivétel ?? Miért kellene felvenni a 2,5 %-os növekedési hitelt erre a célra ? Én úgy gondolom, hogy a tisztességtelen árfolyamrés és kamatemelés kártérítése a vállalkozásokat is megilletné. Bízom benne, hogy kormányunk a vállalkozásokra is kiterjeszti a jogszabályt !..persze, ha lesz érdekképviseletünk és segélykiáltásunk odáig elhallatszik.
  Tisztelettel : Szénási Gézáné