A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Kerítsünk alkalmat valamennyi dolgozó munkaszerződésének az átnézésére, nehogy utólag vegyük észre, hogy módosítani kellett volna rajta – ez a tanulsága olvasónk esetének, aki ma nem lát más megoldást, mint hogy utólag próbáljon belenyúlni egy alkalmazottja szerződésébe.

Olvasónk problémáját az éjszakai vezetés kérdése okozta. Mint ismert, a közlekedési törvény nem enged napi 10 óránál hosszabb napi munkaidőt, ha a munkavégzés akár csak részben is éjfél és hajnali 4 óra közé esik. A szabály alól az ad felmentést, ha ezt a lehetőséget a munkaszerződés, vagy a dolgozóra érvényes kollektív szerződés kifejezetten tartalmazza.

Kollégánk sofőrje éjjel 3 után kezdett az autóval, azaz érvényes rá, hogy részben az éjszakai időszakra esik a munkavégzése. Igen ám, de nincs benne a munkaszerződésben az erre felhatalmazást adó kitétel, így bárhogy is próbálják, nem tudják szabályosan elszámolni a napi munkaidőt.

Ezért merült fel a kérdés, hogy lehet-e a munkaszerződést visszamenőleg módosítani? Egyszerűen beletennék ezt a szakaszt még a problémás nap előtti időre dátumozva, s ezzel megszüntetnék a szabálytalanságot.

Nem szabályos utólag módosítani

Elvileg persze működik a megoldás, de lássuk be, szabálytalanul. Semmilyen okiratot nem írhatunk meg visszamenőleg. Egy szerződésmódosítás attól a naptól hatályos, amikor a felek azt aláírják. Ha nem hagyományos, kézzel aláírt szerződést kötünk, hanem digitális hitelesítéssel látnánk el az iratot, arra már meg nem változtatható időbélyeg kerülne. A hagyományos szerződések persze még nem ilyenek. Senki nem tudja a gyakorlatban ellenőrizni, hogy a hónap első napjára dátumozott iratot valójában melyik nap is írták alá a felek. Egy a fontos: ha ellenőrzésre kerül a sor, aznap ott legyen a mindkét fél által elfogadott, aláírt szerződés.

Egy munkaszerződést módosítani ugyanis csak mindkét fél jóváhagyásával lehetséges. Egyoldalúan a munkaadó nem írhat át semmit, kell hozzá az alkalmazott aláírása is. Szerencsére a szerződésre ma még nem kerül digitális időbélyeg, így utólag nem fog kiderülni, hogy ténylegesen melyik nap is történt az a módosítás. Ha az érintett alkalmazott egyetért a változtatással, megoldható, hogy pár nappal korábbi dátum kerüljön rá a szerződésre. Ha így járnak el, szerencséjük volt. Szerencséjük volt, hogy a köztes időben senki nem ellenőrizte a sofőr munkaidejét, nem vizsgálták meg a papírokat.

Nagy Csaba