A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Március 1-től a közutasok is közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek. Bántalmazásuk, munkájuk erőszakos akadályozása akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Magyar Közút belső felmérése szerint csaknem minden munkatársukat érte már szóbeli, sőt némely esetben akár fizikai bántalmazás is a munkája során. Némely autóstársunk türelmetlenségének minimum trágár sértegetéssel, ledudálással, de nem ritkán köpéssel, sörösdobozok, műanyag flakonok, sőt túlérett paradicsom dobállásával „adott hangot”. Ezért kellett szigorítani a szabályokon.

Március 1-től kezdve közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek a közutasok is, azaz az útellenőrök és a súlyméréseket végző kezelői ellenőrök. Így már az ő „vegzálásuk” is a Büntető Törvénykönyv hatálya alá tartozik (Btk 310-311. §).

A Btk szerint akár szabadságvesztéssel is büntethető, ha az útellenőrt vagy a kezelői ellenőrt a munkája során

– erőszakkal és/vagy fenyegetéssel akadályozzák,

– vagy intézkedésre kényszerítik,

– illetve bántalmazzák.

A büntetési tétel egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. Ha pedig mindezt csoportosan követnék el, a büntetési tétel felkúszik kettőtől nyolc évre.

A Magyar Közút bízik abban, hogy az intézkedéssel sikerül visszaszorítani a verbális és fizikai bántalmazásokat, s az útellenőrök, kezelői ellenőrök nyugodtabban, nagyobb biztonságban végezhetik munkájukat.

—————————————————————————————————————————————————————-

Útellenőr: A szükséges beavatkozásokat végzik el az országos közutakon. Jelen vannak baleseti helyszíneknél, segítenek a bajba jutott autósokon vagy állatokon. De ők gondoskodnak táblák és egyéb úttartozékok soron kívüli javításáról is, valamint télen végzik a gyorskátyúzást.

Kezelői ellenőr: a Magyar Közút azon munkatársai, akik a mérőállomásokon, illetve mobil egységekkel a túlsúlyos és/vagy túlméretes tehergépjárművek ellenőrzését, kiszűrését végzik. A veszélyt jelentő járművet vissza is tarthatják.

—————————————————————————————————————————————————————-

(Forrás: Magyar Közút, BTK, 2021. évi II. törvény)

Őri András