A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Fontos hír, hogy januártól megváltozhat a belföldi fuvarozásban dolgozók jövedelmi rendszere. A Parlament elfogadott egy törvényt, mely szerint a belföldi fuvarozásban dolgozó gépkocsivezetők és kocsikísérők is kaphatnak napidíjat, amit adómentes költségtérítésként lehet számukra elszámolni. A napidíj 3 ezer forint lesz.

Kiküldetésnek azt nevezzük, amikor valakinek a munkája miatt egy más településre kell elutaznia, mint ahol a munkahelye van. Aki kiküldetésre megy, annak a megszokottól eltérően kell a napi költségeiről gondoskodnia. Ételt kell vennie, esetleg szállásáról is gondoskodnia kell.

A külföldi kiküldetések napidíja viszonylag korrekt összeg a költségek fedezésére. A belföldi kiküldetések ügye azonban nem ilyen rendezett. Egy rendelet előírja, hogy a kiküldetésben lévő dolgozónak kötelező napidíjat biztosítani, legalább napi 500 forintot. Ez az átalány azonban nem adómentes.

Januártól ez megváltozik, de kizárólag a fuvarozásban és a személyszállításban dolgozók számára. A gépkocsivezetőként, kocsikísérőként dolgozók számára elszámolható lesz napi 3 ezer forint költségtérítés. Méghozzá ezt az összeget adómentesen lehet adni az érintett dolgozóknak.

A nemzetközi fuvarozók számára tehát a korábban elfogadott szabályok alapján már 60 euró, a belföldesek számára napi 3 ezer forint lehet az adómentes napidíj összege.