A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Legutóbbi hírlevelünkben a kötelező kamarai hozzájárulás fizetésének közeli határidejére (március 31.) hívtuk fel a figyelmet. Olvasóink jelzése alapján úgy látjuk, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az, amit fizetniük kell, s hogy ez kire kötelező, kire nem. Ezért készítettük ezt az összefoglalót.

Kinek kell fizetnie a kamarai hozzájárulást?

Minden vállalkozónak, cégnek fizetnie kell, kicsinek és nagynak is. Ez nem függ sem a tevékenységi körtől, sem a cégmérettől.

Nem is vagyok kamarai tag, miért kellene fizetnem?

A kötelező kamarai hozzájárulás nem függ a kamarai tagságtól. Nem jár tagsággal. A kamara regisztrálja a működő vállalkozásokat, s elvileg ad a regisztrációért cserébe valamilyen szolgáltatást, de ez nem jelent tagságot.

Annak is regisztrálnia és fizetnie kell, aki tagja valamilyen szakmai kamarának, például a Mérnöki Kamarának. Ez a kettő egymástól független.

Melyik kamarának kell fizetni?

A területileg illetékes (megyei) kereskedelmi és iparkamarának kell a kötelező éves díjat átutalni és a regisztrációt elküldeni. Egyedül az agrárvállalkozók a kivételek, nekik az agrárkamarához kell regisztrálniuk.

Mennyit kell fizetni?

A regisztrációs díj évi 5 ezer forint 2012 óta. Aki valamelyik évben nem fizetett, annak a befizetését mindig a korábbi évekre fogják először elkönyvelni. Tehát, ha valaki még egyáltalán nem fizetett, most pedig elutal 5 ezer forintot, akkor nem az idei, hanem a 2012-es kötelezettségére fogják jóváírni.

Úgysem hajtják be a díjat, igaz?

Nem igaz. A kamarai regisztrációs díj köztartozásnak minősül, s aki nem fizet, attól a NAV fogja behajtani. Ha valaki elmulasztja a fizetést, akkor amiatt az 5 ezer forint hiány miatt elveszítheti a köztartozás-mentes státuszát is.

A behajtást a kamara kezdeményezi, s átadják a NAV-nak a szükséges adatokat. Lehet, hogy valakit még nem találtak meg, pedig évek óta nem fizet, de előbb-utóbb el fognak érni az ő cégéhez is.

Évente kell regisztrálni is?

Nem, csak egyszer kell regisztrálni a vállalkozások adatait. Ettől kezdve csak akkor kell újra kitölteni a regisztrációs űrlapot, ha az adatok megváltoznak (pl. cím, tevékenységi kör, vezetők személye). Ha nem változik semmi, akkor nem kell semmit sem kitölteni, csak minden évben el kell küldeni az 5 ezer forintos díjat.

Mikor kell fizetni?

Működő vállalkozásoknak minden év március 31-ig kell befizetniük a kötelező kamarai hozzájárulást. Az újonnan alakuló vállalkozásoknak az alakulástól (bejegyzéstől) számított 5 napon belül kell a kamaránál regisztrálniuk és fizetniük.

Milyen számlaszámra kell fizetni?

A területi (megyei) kamarák elérhetősége megtalálható az interneten, ezen a címen. A közlemény rovatba írja be a vállalkozás adószámát, s közleményként, hogy „kamarai hozzájárulás”.