A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Ahhoz, hogy építési-bontási törmeléket szállíthassunk hulladékszállítási engedély kell. Ellenőrzésnél ezt kérheti a rendőrség, a NAV és a környezetvédelmi hatóság is.

Az építkezéskor keletkező törmeléket nem szállíthatja el akárki. Hiába van az építtetőnek egy fuvarozó cimborája, nem szólhat neki, hogy “gyere haver, vidd el a törmeléket a szeméttelepre”. Az építési törmelék szállításához ugyanis külön engedélyre is szükség van: hulladékszállítási engedély kell hozzá.

Mikor kell hulladékszállítási engedély?

Minden olyan eset, amikor a hulladékot telephelyen kívül mozgatják, már hulladékszállításnak számít. Ehhez pedig csak akkor nem kell engedély, ha:

– ha természetes személy szállítja a saját hulladékát hulladékudvarba vagy a szeméttelepre,

– ha a gyártó, a forgalmazó szállítja a hulladékát hasznosító üzembe vagy hulladéklerakóra,

– ha a vállalkozás a saját hulladékát, saját járművével szállítja el a szeméttelepre. (Például az építkezésen dolgozó kőműves elszállíthatja a munkája során keletkező sittet a szeméttelepre.)

Ha fuvarozóként visszük a szemetet, akkor a fenti kategóriák egyikébe sem tartozunk, ezért kell a hulladékszállítási engedély. (Erre 3,5 t alatti jármű esetén is szükségünk lesz). Az engedélyt a szállítás során az autóban kell tartani.

A hulladékszállítási engedély arra jogosít, hogy az építkezésen felrakott sittet elvigyük a szeméttelepre. Máshol nem rakhatjuk le. Nem lehet például bevinni telephelyre, hogy majd akkor adjuk le, ha összejön egy nagyobb mennyiség. Ehhez már hulladékgyűjtésre is kéne engedély. Azt sem lehet, hogy elszállítjuk máshová, ahol szükség van feltöltésre a tereprendezéshez. Ez ugyanis hulladékhasznosítás, ami szintén engedélyköteles. (Kivéve akkor, ha valaki a saját telkén teríti szét a saját sittjét.) Hulladékszállítási engedéllyel csak hulladékkezelési engedéllyel rendelkező helyre vihetjük a törmeléket. Ez lehet egy gyűjtőhely, egy hasznosítóhely vagy a szeméttelep.

Hol kell hulladékszállítási engedélyt kérni?

A hulladékszállítási engedélyt a kormányhivatal környezetvédelmi hatóságnál kell megkérni, méghozzá elektronikus úton (epapir.gov.hu). Ha csak egy megyében szeretnénk a hulladékszállítást végezni, akkor a megyei kormányhivatal környezetvédelmi hatóságánál kell benyújtani a kérelmet. Ha több megyében vagy az ország egész területén, akkor a Pest Megyei Kormányhivatalhoz kell fordulni.

Szükség lesz környezetvédelmi szakértőre 

A kérelemhez egy dokumentációt is csatolni kell. Ezt nem készíthetjük el magunk, meg kell bíznunk egy környezetvédelemmel foglalkozó szakértőt (környezetvédelmi megbízottat). Beszéljük át vele, hogy éves szinten milyen típusú és mennyi hulladékot szeretnénk szállítani. Inkább több legyen az engedélyezett mennyiség, mint kevesebb. Valamint gondoljuk végéig, hogy milyen hulladékok szállítása jöhet szóba. Lehet, hogy nemcsak építési törmelék, hanem más hulladékok szállítására is kapunk megbízást. Fontos meghatározni, hogy csak nem veszélyes hulladékot szeretnénk szállítani vagy esetleg veszélyes hulladékot is. Általában az építési törmelék nem számít veszélyes hulladéknak, így elég nem veszélyes hulladékokra megkérni az engedélyt. De ezzel nem szállíthatunk például azbesztet tartalmazó palát, festéket stb.

Ezek alapján a környezetvédelmi megbízott elkészíti az engedélyezési dokumentációt. (439/2012. kr. 3. rész) Ez  tartalmazza:

– a szállítandó hulladék típusát (72/2013. kr. a hulladékok jegyzékéről),

– a  szállítandó hulladék mennyiségét (tonnában kifejezve),

– a hulladékszállítás helyét (megye megadása),

– a szállító járműre vonatkozó adatokat (gépjármű tárolási helye, forgalmi engedély, vezetői engedély).

– a szállítás során előforduló balesetekre vonatkozó kárelhárítási tervet.

Csatolni kell:

– a környezetvédelmi megbízott megbízását igazoló dokumentumot,

– a 30 napnál nem régebbi NAV igazolást a köztartozásmentességről (ha adótartozásunk van, nem kaphatunk engedélyt),

– a környezetvédelmi biztosítási kötvényt. Erre azért van szükség, mert mi felelünk a szállítás során okozott környezetszennyezésért. A vállalkozás általános felelősségbiztosítása egészíthető ki a környezetvédelmi felelősséggel. Díja az árbevételtől függ, az éves felelősségbiztosítás nagyjából 5-6 %-kal lesz így drágább.)

A környezetvédelmi hatóság a hulladékszállítási engedélyt 5 évre adja, ára 120 ezer forint. Az engedélyezésre 55 napja van a hatóságnak.

Fuvarlevéllel kell igazolni a szállítást

Veszélyes anyagot nem tartalmazó építési törmelék szállításakor a fuvarlevél igazolja azt, hogy átvettük a hulladékot, és azt is, hogy hova visszük. Azaz, hogy a sitt nem az út szélére kerül, hanem a szeméttelepre. Külön papír ezen felül nem kell, viszont ezt kérhetik ellenőrzéskor.

(A veszélyes anyagot tartalmazó sitt szállításhoz már külön szállítási lap kell. Ez a 225/2015. korm. r. 1. melléklete szerinti nyomtatvány. )

Forrás: 2012. évi CLXXXV. törvény

439/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet

Király Viktória