Nem elég képzettek a sofőrök

Nagyon sok sofőr ma nem elég képzett ahhoz a munkához, amit el kell látnia. Sokan sem a közlekedési szabályokkal, sem a munkájuk ellátásához szükséges más előírásokkal nincsenek eléggé tisztában. A vállalkozók pedig nem sokat tudnak tenni ez ellen, mert súlyos sofőrhiány van az országban – mondja egy közlekedési szakoktató, aki vállalkozóként és köztisztviselőként is évizedek óta foglalkozik a hivatásos sofőrök kötelező továbbképzéseivel.

A szakértő szerint a tapasztaltabb, jobban képzett sofőrök már külföldön vannak. És akkor ki maradt itthon? Sokszor azok, akik megrekedtek a 10–20 évvel ezelőtt tanultaknál. Akik egyszer megtanulták, hogy hol a gázpedál és a fék, s azóta nem nagyon hajlandók befogadni az új ismereteket. Az oktatásokon egy lemaradó-leszakadó réteggel találkozik. Ők azok, akiket nem nagyon érintettek meg az új szabályok és a körülmények változása. Amikor ők vezetni tanultak, akkor mások voltak a közlekedési szabályok, a szociális előírások (vezetési és pihenőidők) és a közlekedési, munkavégzési kultúra is. Az újhoz pedig nem tudnak alkalmazkodni. S hogy akkor mégis, miért foglalkoztatják őket? Mert olyan sofőrhiány van az országban, hogy a vállalkozó kénytelen azzal dolgoztatni, akit fel tud venni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, mely a Fuvarlevél 2014 decemberi számában jelenik meg. Ha most regisztrál, akkor megjelenés után a lap elektronikus kiadását ingyen megkapja.

REGISZTRÁLJON ITT a Fuvarlevél elektronikus kiadására!

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik: