A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az esetleg hónapokig tartó veszélyhelyzet során elkerülhetetlen, hogy az okmányaink egy része lejárjon. Ezeket most nem kell megújítani, a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek maradnak.

A lejáró iratokat most nem is nagyon tudjuk megújítani. A hivatalok egy része nem működik, a kormányhivatalokban rövidített ügyfélfogadás van, s arra kérnek mindenkit, hogy amit lehet, elektronikusan intézzen. Megoldásként a kormány meghosszabbította valamennyi, a veszélyhelyzet alatt lejáró hivatalos irat, személyes és más okmány érvényességi idejét. A jelenleg érvényes 81/2020 kormányrendelet szerint az okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

Ügyelni kell arra, hogy ez a kedvezmény csak a magyar állampolgárok Magyarországon hatályos irataira terjed ki. Egy lejárt jogosítvány például itthon ma alkalmas személyi azonosításra és autóvezetésre is. Külföldön azonban már nem biztos, hogy elfogadják.

Műszaki vizsga: a 15 nap nem biztos, hogy elég lesz

A fenti szabály érvényes a műszaki vizsgáztatásra is. Egyelőre a műszaki vizsgáztatás nem állt le. De nem kötelező megújítani a lejárt forgalmit, arra is érvényes a veszélyhelyzet után 15 nap szabálya.

Szakemberek szerint azonban nem biztos, hogy érdemes lesz megvárni a veszélyhelyzet végét a vizsgáztatással. A veszélyhelyzet lezárása után 15 nap áll rendelkezésre az iratok pótlására. Feltehetően tömegeknek lesz majd egyszerre szükségük arra, hogy valamit pótoljanak. Igaz ez a műszaki vizsgára is. Ha mindenki egyszerre akar majd vizsgáztatni, akkor egyszerűen nem lehet majd időben szabad időponthoz jutni. Előre kell tehát gondolkodni.

Arra is figyeljünk, hogy mikor járt le a műszaki! Az engedmény csak azokra az iratokra vonatkozik, amiknek az érvényessége a veszélyhelyzet kihirdetése, azaz március 11. után járt le. Erre hivatkozva nem kaphat felmentést az az autós, aki már korábban is lejárt papírokkal közlekedett. Rá nem vonatkozik a moratórium.

A biztosítást fizetni kell

A kötelező felelősségbiztosítások nem szünetelnek a járvány ideje alatt sem, így a díjukat is fizetni kell. A díjfizetésre nem vonatkozik egyelőre semmilyen halasztás sem a fuvarozóknak, sem a személyautósoknak. Egyetlen könnyítés, hogy a biztosítás akkor is érvényes marad, ha a fent említett könnyítés alapján lejárt forgalmi engedéllyel közlekedik az autó.

Nagy Csaba