A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Nem kell az óraállás az adó-visszaigényléshez

Április elsejétől megváltozik a jövedéki adóról szóló törvény. Az új szabályok miatt a jövedéki termékekkel foglalkozó vállalkozásoknak, így a tankolások utáni adókedvezményt igénybe vevő fuvarozóknak is nyilatkozniuk kellett, hogy az új szabályok szerint is változatlanul folytatják tevékenységüket. A nyilatkozat határideje február 28. volt. Aki időben nem nyilatkozott, az áprilistól nem élhet az adóvisszatérítés lehetőségével – ehhez előbb újra kell regisztrálnia a Vámhatóságnál.

Február végéig nyilatkozni kellett

Az üzemanyagok jövedéki adójából a 7,5 tonna feletti autót használó fuvarozók és személyszállítók igényelhetnek vissza egy meghatározott összeget. Az adóvisszatérítéssel az a vállalkozás élhet, amelyik a vámhatóságnál erre nyilvántartásba veteti magát. A jövedéki adóról szóló törvényt azonban 2016-ban módosította a kormány, a módosítás áprilistól lép hatályba (lásd a keretes írást!). Emiatt az eddig adót visszaigénylő fuvarozó vállalkozásoknak 2017. február 28-ig kellett arról nyilatkozniuk, hogy ezt a tevékenységüket akarják-e április elseje után is változatlan formában tovább folytatni. Ha igen, akkor a nyilatkozaton kívül nem volt más tennivalójuk.

Ha azonban a vállalkozás nem adott be ilyen nyilatkozatot február végéig, akkor március végétől elveszíti a jogosultságát az adó-visszaigénylésre. Ha nem biztos benne, hogy a vállalkozása nyilatkozott, akkor a következőt keresse a könyvelőnél: a NAV_J30-as nyomtatványt kellett elektronikusan beadni. A nyomtatványnak kizárólag a fedőlapját és a 14-es adatlapját kellett kitölteni.

Mit tehet, aki nem nyilatkozott időben?

Ha elmulasztotta a határidőt, akkor a visszaigényléshez újra be kell jelentkeznie a vámhatósághoz, újra be kell nyújtania a szükséges papírokat, s csak az ismételt nyilvántartásba vétel után igényelheti vissza újra a gázolaj adóját.

A nyilvántartásba vételhez be kell nyújtani a következőket:

  • a cégadatokat,
  • társasági szerződést,
  • telephelyen történő tankolás esetén a megnevezett telephely használatát igazoló iratot (bérleti szerződés vagy tulajdoni lap),
  • a használt jármű forgalmi engedélyét,
  • a fuvarozói engedélyt.

Be kell mutatni az üzemanyagkártya használatára vonatkozó szerződést is. Erre azért van szükség, mert az adót csak olyan üzemanyag-vásárlás után lehet visszaigényelni, melyet kártyával fizettek ki. Készpénzes vásárlások után nincs adó-visszatérítés.

A regisztrációhoz részletes útmutatást találunk az MKFE honlapján, közvetlenül a bit.ly/gazolaj-reg címen.

A változások: a jövedéki adóról szóló törvény módosítása a visszaigénylésben azokat érinti, akik saját telephelyükön használnak tankolóautomatát, saját benzinkutat. Nekik arra kell ügyelniük, hogy a visszaigényelhető összeg nem a járműbe történő tényleges tankolás napjától függ, hanem attól az időponttól, amikor a gázolajat a vállalkozás megvásárolta. A számla kiállításának napja szerinti összeget lehet visszaigényelni.

Nem kell az óraállás a visszaigényléshez

Az új törvény legfontosabb változása a visszaigényléssel kapcsolatban, hogy áprilistól nem lesz szükség a kilométeróra állásának feltüntetésére. Mindeddig csak olyan számlát lehetett a visszaigényléshez benyújtani, mely a jármű rendszáma és a tankolás dátuma mellett a jármű tankoláskori pontos óraállását is tartalmazza. Telephelyi tankolás esetén pedig külön részletező kimutatás kellett az óraállásokról. Erre az új szabályozás szerint áprilistól nem lesz szükség. A visszaigényléshez szükséges:

  • Benzinkútnál történő tankolás esetén a beszerzés helyét, idejét, a jármű rendszámát tartalmazó számla, melyet az üzemanyagkártya kibocsátója állít ki
  • Telephelyi tankolás esetén pedig a tankolás dátumát, a tankolt üzemanyag mennyiségét és a rendszámot tartalmazó kimutatás.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu