A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Nem teheti kötelezővé az oltást a munkáltató

A Covid-19 oltás nem kötelező, így munkáltatóként sem kötelezhetjük dolgozóinkat a beadatására, bármennyire is egyszerűbbé tenné az életünket.

Most még korlátozottan áll rendelkezésre az oltóanyag, így a munkavállalók legnagyobb részét kitevő korosztály még nem tudja megkapni az oltást. Kérdés, hogy ha eljön az idő, munkáltatóként kötelezhetjük-e a dolgozókat arra, hogy oltassák be magukat, mert csak úgy tudjuk a biztonságos munkakörnyezetet megvalósítani?

Hazánkban jelenleg az oltás nem kötelező, ezért a munkáltató sem teheti azzá, még munkakörhöz kapcsolódóan sem. Mindenki számára nem is írhatnánk elő az oltást, mert vannak olyan dolgozók, akik valamilyen okból nem kaphatják meg. Ilyenek például a várandósok, vagy akik allergiások a védőoltás bizonyos összetevőire, vagy akik korábban már átestek a víruson, de még nem telt el annyi idő, hogy megkaphassák a vakcinát.

A dolgozót sem előny, sem hátrány nem érheti a döntése miatt, hogy beoltatja-e magát vagy sem. Nem kötelezhetünk például valakit otthoni munkavégzésre és nem tehetjük át másik munkakörbe csak azért, mert nem oltatta be magát. Sőt, még az állásinterjún sem tehetünk fel a pályázónak erre irányuló kérdést. A jelentkezőnek nem mondhatjuk azt, hogy csak akkor kötünk vele munkaszerződést, ha védőoltást kap. A munkavállalók beoltottságának nyilvántartása adatvédelmi szempontból is problémás. Az ilyen jellegű információk olyan különleges személyes adatnak minősülnek, aminek a kezeléséhez nincs törvényes jogunk munkáltatóként.

Mit tehetünk akkor most? Ha szeretnénk védőoltással is megvédeni a dolgozóinkat, akkor biztosíthatunk számukra például szabadnapot az oltás napjára, vagy hogy elmehessenek az oltópontra a céges autóval is. Így segíthetjük a védőoltás igénybevételét.

Az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörnyezetet pedig fenntarthatjuk az eddigi eszközeinkkel is. Elrendelhetünk otthoni munkavégzést, a munkavállalók válthatják egymást az irodában, de el is különíthetjük őket. Ahol pedig nélkülözhetetlen a személyes jelenlét, fertőtlenítsünk fokozottabban. Ezek a megoldások kisebb kockázattal és kevesebb adatkezeléssel járnak.

Szilágyi Katalin

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu