A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Januártól minden nap más-más árfolyammal kell számolnia annak, aki a német előírások szerint minimálbért igyekszik forintban számfejteni dolgozóinak.

A német minimálbérrel kapcsolatos előírások közül sokak számára kérdéses az is, hogy milyen átváltási árfolyamon kell számolni a Magyarországon kifizetett, de a német szabályok szerint kiszámolt béreket. Tavaly ezt az árfolyamot negyedévente határozták meg. Minden negyedévben az Európai Központi Bank adatai alapján kiadták azokat az euróhoz illesztett árfolyamokat, melyeket egész negyedévben alkalmazni kellett (nem csak a forintra, hanem más valutákra is kiadták). Idén viszont máshogyan kell számolni a 8,5 eurók kifizetését.

A változást a német vámhatóság vezette be, egy uniós rendeletre hivatkozva. Mostantól az Európai Központi Bank (EKB) napi árfolyamait kell alkalmazni. Az EKB ezeket az euro-referenciaárfolyamokat naponta, magyar idő szerint 14:15-kor határozza meg és 16:00 óra körül teszik közzé az EKB weboldalán, ezen a címen.

Az elszámolásnál a bérszámfejtés napját kell figyelembe venni, azaz annak a napnak az árfolyamát kell használni, amikor a bérszámfejtés történik. A táblázatban a pillanatnyi árfolyamok után láthatunk egy kis grafikon-jelet. Arra kattintva megtaláljuk a korábbi adatokat is, így minden napra kiválasztható a szükséges árfolyam.