A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A legrosszabb forgatókönyv valósul meg a német minimálbér bevezetésével kapcsolatban. A német illetékesek megerősítették: a 8,5 eurós óránkénti minimálbért azoknak a sofőröknek is meg kell fizetni, akik külföldi cégnek dolgoznak, s csak tranzitként utaznak át Németország területén. Az országba történő belépés előtt a munkáltatónak be kell jelentenie a gépkocsivezető adatait a német hatóságoknak.

Korábban írtunk már arról, hogy Németország január elsejétől minden ágazatban bevezeti a kötelező minimálbért. Ilyen eddig náluk nem volt. A minimálbér bruttó 8,5 euró lesz óránként. A problémát az okozza, hogy a németek álláspontja szerint ezt a bért mindenkinek meg kell kapnia, aki Németország területén dolgozik, akkor is, ha nem német cég foglalkoztatja. Sőt, szerintük az ország területén végzett munkának számít az is, ha valaki csak áthajt a német területeken.

A németországi minimálbért tehát mindenképpen alkalmazni kell a következő esetekben:
• ha valaki egy német cég alkalmazottja
• ha nem német cég alkalmazottja, de a vállalkozás Németországban vállal munkát valamilyen határon átnyúló szolgáltatás keretében
• ha egy fuvarozó német felrakó- vagy lerakóhelyet érint
• ha egy fuvarozó tranzitként keresztülhajt Németország területén.

A fuvarozók számára a legmeglepőbb az utolsó pont: ha egy uniós fuvar során az autó német területen megy keresztül, akkor a németországi útszakaszok idejére a sofőrnek a német minimálbért meg kell adni.

Ennek a kötelességnek a teljesítéséhez a munkáltatónak pontosan regisztrálnia kell, hogy a sofőr mikor lépett be az országba és mikor hagyta el azt. Az is kérdés, hogy ezen az időn belül mikor dolgozik és mikor nem. A német bér a munkavégzés idejére járt, tehát a sofőr pihenőidejére, vagy négykezes vezetésnél az úton, de nem vezetéssel töltött időre nem. Rakodók, kísérők számára akkor kell német bért fizetni, ha ténylegesen dolgoznak – tehát ha nincs német lerakó, akkor a csak utazó kocsikísérőnek nem kell német bért fizetni.

A német hatóságok ellenőrizni is fogják, hogy a hozzájuk belépő fuvarozók munkavállalói milyen bérezésben részesülnek. Ehhez az is kell, hogy a munkáltató előre bejelentse a Németországba belépő dolgozók adatait.

A munkáltatónak faxon kell elküldenie a Németországot érintő munkavégzés várható időtartamát, a foglalkoztatott dolgozók nevét, születési idejét, valamint azt a címet is meg kell jelölni, ahol a foglalkoztatásra vonatkozó dokumentumokat őrzik. Ha ezeket a papírokat nem Németországban tárolják, akkor a munkáltatónak nyilatkoznia kell arról, hogy egy ellenőrzés során a dokumentumokat német nyelven, Németország területén a német vámhatóság rendelkezésére fogják bocsátani.

A bejelentéshez szükséges űrlapot az internetről lehet letölteni, ezen a címen: http://www.zoll.de/DE/Fachthemen/Arbeit/Meldungen-bei-Entsendung/meldungen-bei-entsendung_node.html

Itt a lap jobb oldalán kell a „Formulare zum Thema” feliratú dobozból a 033037 jelű nyomtatványt kiválasztani és kitölteni. A nyomtatvány elérhető az MKFE honlapján is ezen a címen: http://www.mkfe.hu/images/cikkek/dok/Hirek/033037b_einsatzplan_fur_arbeitgeber_mobil.pdf

Hivatalos címe szerint ez a Németország területét érintő szállításról szóló munkáltatói bejelentés. A kitöltött anyagot faxon kell elküldeni a következő számra: Bundesfinanzdirektion West, Cologne, +49 (0) 221 964 870.

Ezt a nyomtatványt azoknak kell kitölteniük, akik csak mobil, nem helyhez kötött tevékenységet végeznek Németország területén.

A NIT Hungary honlapján elérhetők magyar fordításban a német minimálbérre vonatkozó eredeti törvények és szabályok.
A német minimálbértörvény: http://nit.hu/images/anyagok/letoltes/nemetmin/MiLoG-HU_LEK.pdf
A külföldi munkavállalók bejelentésére szolgáló rendelet: http://nit.hu/images/anyagok/letoltes/nemetmin/MiLoMeldV-2HU_LEK.pdf
A napi munkaidő feljegyzésére vonatkozó rendelet: http://nit.hu/images/anyagok/letoltes/nemetmin/MiLoAufzV.pdf

Kiegészítés: az MKFE honlapjára dec. 23-án felkerült a bejelentési nyomtatvány magyar nyelvű fordítással kiegészített változata is. Elérhető ezen a címen: http://www.mkfe.hu/images/cikkek/dok/Hirek/nemet_minimalber_formanyomtatvany_de_hu.pdf