A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az eddigihez hasonlóan faxon, de augusztus 14-től már új számra kell elküldeni a Németországban dolgozó gépkocsivezetők adatait a német vámhatóságnak.

A beküldendő nyomtatvány egy foglalkoztatási terv. Ezen jelenti be a munkáltató, hogy dolgozóját (vagy több dolgozóját) német területen kívánja foglalkoztatni a megjelölt időszakban. Az új szám a következő: +49 (0) 221-964-872. (Magyarországról hívva tehát így néz ki: 00-49-221-964-872.)

A bejelentéshez szükséges nyomtatványt a német vámhatóság oldaláról lehet letölteni. A megnyíló oldalon a jobb oldalsávban a menüben, a Formulare zum Thema rovatban kell kikeresni a 033037 (mobil) nevű nyomtatványt. Azt kell kitöltés után a megadott fax számra elküldeni. Bejelenteni azokat a gépkocsivezetőket és kísérőket kell, akik német területen végeznek munkát. Aki csak tranzitként lép be Németország területére, azaz nem érint német lerakót, felrakót, azt nem kell bejelenteni.

A bejelentést nem kell minden útra külön megtenni. Az űrlapon megadható a német területen végzett munka időtartama. Ez maximum fél év lehet. Van azonban egy nyár közepétől érvényes új szabály. Most már azt is meg kell adni, hogy a megjelölt időszakon belül (tehát maximum fél éven belül) a bejelentett dolgozó hány alkalommal fog Németországban dolgozni.

Valószínű, hogy a vállalkozók többsége nm tudja fél évre előre megadni, hogy az alkalmazottja fél év alatt hányszor fog német területre lépni. Célszerű ezért rövidebb időszakokra tenni meg a bejelentést. Az űrlapot havonta is el lehet küldeni, s a havi vezénylések alapján már nagyjából meg lehet becsülni, hogy egy-egy sofőr hányszor fog Németországba indulni.

Fontos, hogy a bejelentéseket még az országba történő belépés előtt el kell küldeni a német vámhatóságnak. Kaptunk ügyfélszolgálatunkon fuvarozótól olyan érdeklődő telefont, hogy most ott áll a cseh-német határon, hogyan is kell ezt a bejelentést megtenni? S megdöbben, amikor közöljük vele, hogy nincs más módja, csak faxon lehet elküldeni az űrlapot. Ezért is érdemes előre gondolkodni, s a hónap elején bejelenteni azokat a munkatársakat, akiknek szükségük lehet a Németországba való belépésre.