A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A német kormány 2022. augusztus 30-ig csökkentette az üzemanyagok adóját, annak érdekében, hogy visszaálljanak az ukrajnai háború előtti árak. A benzin ára az adócsökkentés előtt 2,129 euró volt, a gázolaj 2,026 euróba került. Az adócsökkentés teljes beépítése esetén a benzin 1,78 euróba, a gázolaj 1,86 euróba kerülne.

A június 1-én bevezetett adócsökkentés azonban felemás eredménnyel járt. A benzinkutak egy része csökkentette az árait, más kutak viszont nem. A kutak közötti árkülönbségre pedig rájátszik még a napközbeni áringadozás is. A délelőtti órákban általában drágább az üzemanyag, mint délután.

Az olajtermékek adócsökkentése valójában az olajfinomítóknál érvényesül, így tőlük függ, hogy a csökkentett adótartalmat beépítik-e az áraikba. Erre jogilag nem kötelezhetők, a versenyfelügyelet nem szólhat bele az árképzésbe. Az ukrajnai háború óta az olajfinomítók nem követték a világpiaci olajárak csökkenését. A benzinkutaknak akkor is drágán adták az üzemanyagot, amikor esett az olaj beszerzési ára. A német kartell-hatóság ezért nemrég megvizsgálta az olajfinomítók és a nagykereskedők tevékenységét.
Szabálytalanságra utaló jelet nem találtak, de gyanús,
hogy csökkent az olajpiaci cégek közti árverseny.
A kartell-hatóság minisztériumi utasításra továbbra is figyeli az olajárak alakulását.

Forrás: Verkehrsrundschau