A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Hozzájárul-e az önvezető teherautó a sofőrhiány megoldásához? Mérvadó szakmai körök véleménye szerint az eredmények ellenére a mindennapi használat még odébb van. Néhány vezető vállalkozás az önjáró autók fejlesztését összekapcsolja a távirányítás alkalmazásával. 

A távirányítás félúton van a teljes önvezetés felé. A Fernride GmbH megoldása szerint egy raktárbázison vagy pl. kikötőkben egy központi helyen tevékenykedő forgalomirányító felügyeli a vezető nélkül működő teherautókat. A raktár területére érkező teherautó irányítását átveszi a diszpécser mialatt a gépkocsivezető a ki-, berakodás ideje alatt a pihenőidejét töltheti. A diszpécser egyidejűleg több jármű irányítását is végezheti: amíg az egyik rakodik, addig a másikat mozgatja.

A telematikai ágazat vezető gyártói jelenleg egy önvezető és távirányítással is működő teherautó készítésén dolgoznak. Bár a teljesen automata vezetésnek a közúti közlekedésben még sok akadálya van, de egy terminálon belül a távirányítással kombinálva nagy előrelépést jelent.

Forrás: transport-online.de